KINESKI PREDSEDNIK: Sa Rusima nikada nismo bili bolji
Foto AP, Foto: FOTO AP

Dobri odnosi

KINESKI PREDSEDNIK: Sa Rusima nikada nismo bili bolji

Planeta -

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je, uoči sutrašnjeg dolaska u Moskvu gde će boraviti u dvodnevnoj poseti, da Rusija igra važnu i pozitivnu ulogu u procesu rešavanja sirijske krize i da Kina to ceni.

Si je u intervjuu za ruski list Rosijska gazeta rekao da sirijska kriza predstavlja najopasniju tačku na Bliskom istoku, a to pitanje je, prema njegovim rečima, neophodno rešavati poštujući nezavisnost, teritorijalnu celovitost i suverenitet Sirije, prenosi "Sputnjik".

"O budućnosti Sirije treba da odlučuje sirijski narod, a političko rešenje je jedini put. Iskreno verujemo da će se to pitanje uskoro rešiti i da će nada sirijskog naroda o miru i povratku u svoje domove uskoro i realizovati", rekao je Si.

Kineski predsednik je istakao i nivo bilateralnih odnosa Rusije i Kine rekavši da oni nikad u istoriji nisu bili bolji.

"Pre svega politička i strateška saradnja, koja je rezultirala da preko 4.300 kilometara međudržavne granice oslikava prijateljske i dobrosusedske odnose. Obe strane podržavaju jedna drugu u razvoju i poštuju nacionalne interese. Kina i Rusija su strateški partneri koji svoji odnos razvijaju na poverenju", naveo je Si.

On je, govoreći o ekonomskim odnosima, kazao da Rusija i Kina na kompleksan način pristupaju tom pitanju i dodao da se to odnosi i na ceo evroazijski kontinent.

Predsednik Kine je rekao da se, pored krupnih investicionih projekata poput gasovoda i Puta svile, velika pažnja posvećuje i malom i srednjem biznisu.

"Vlade obe zemlje će učiniti sve kako bi se olakšao put ruskim i kineskim firmama da lakše posluju, što c?e se direktno odraziti i na smanjenje nezaposlenosti, ali i na konkurentnost tržišta", kazao je Si.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track