AMERIKANCI UKINULI ZABRANU: Putnici Etihada sada smeju da ove stvari unesu u avione
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

POVLAŠĆENI

AMERIKANCI UKINULI ZABRANU: Putnici Etihada sada smeju da ove stvari unesu u avione

Planeta -

SAD su ukinule zabranu unošenja laptopova i tablet računara putnicima avio-kompanije "Etihad ervejz" koji lete iz Abu Dabija, prestonice Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopštili su američki zvaničnici.

Prema rečima portparola američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost Dejvida Lapana, odluka da se ukine zabrana za unošenje tih uređaja letovima iz Abu Dabija usledila je nakon što je "Etihad" unapredio bezbednosne mere.

"Pohvaljujemo Etihad jer je brzo radio na primeni tih dodatnih mera. Njihovi napori su model i sa strane i za domaće aviokompanije koje nastoje da usvoje nove mere", rekao je Lapan.

Etihad je pozdravio odluku američkog ministarstva koja je usledila više od tri meseca naon što su SAD zabranile unošenje laptopova na direktne letove sa 10 aerodroma u Turskoj, Bliskog istoka i severne Afrke.

Etihad je prva aviokompanija koja je profitirala od ukidanja zabrane, kojom je bilo predviđeno da laptopovima i elektronskim uređajima većim od mobilnih telefona neće biti dozvoljeno da se unesu na direktne letove sa aerodroma, uključujući iz Abu Dabija.

Zabrana je uvedena nakon što su obaveštajni zvaničnici saznali za pokušaje Islamske države da napravi bombu koja bi mogla da se sakrije unutar takvih uređaja.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track