Najnovije vesti

SI ĐINPING KONAČNO OTKRIO: Ovo je razlog mojih čestih susreta s Putinom
Foto: Fonet, Foto: Fonet

PREDSEDNIK KINE O RUSKOM KOLEGI

SI ĐINPING KONAČNO OTKRIO: Ovo je razlog mojih čestih susreta s Putinom

Planeta
12:19h

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je, uoči dolaska u dvodnevnu posetu Moskvi, da ima dobre lične i bliske radne odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Obično se sastajemo pet puta godišnje kako bismo odredili okvir daljih bilateralnih odnosa, kako bismo razgovarali o izgledima njihovog razvoja", rekao je Si.

Predsednik Kine je dodao da je postignut dogovor sa Putinom da se povežu projekat "Jedan pojas jedan put" i Evroazijski ekonomski savez.

Osvruo se i na postavljanje američkog protivraketnog sistema THAAD u Južnoj Koreji, ocenivši da će to poremetiti stratešku ravnotežu u regionu.

"Raspodela američkog protivraketnog sistema THAAD u Južnoj Koreji naneće ozbiljnu štetu interesima strateške stabilnosti zemalja u regionu, uključujući Kinu i Rusiju. To će poremetiti stratešku ravnotežu u regionu i ni na koji način neće promovisati denuklearizaciju na (Korejskom) poluostrvu", rekao je Si.

Kako je prethodno objavljeno, Si je rekao da Rusija igra važnu i pozitivnu ulogu u procesu rešavanja sirijske krize i poručio da Kina to ceni.

On je dodao da sirijska kriza predstavlja najopasniju tačku na Bliskom istoku, a to pitanje je, prema njegovim rečima, neophodno rešavati poštujući nezavisnost, teritorijalnu celovitost i suverenitet Sirije.

"O budućnosti Sirije treba da odlučuje sirijski narod, a političko rešenje je jedini put. Iskreno verujemo da će se to pitanje uskoro rešiti i da će nada sirijskog naroda o miru i povratku u svoje domove uskoro i realizovati", rekao je Si.

Kineski predsednik je istakao i nivo bilateralnih odnosa Rusije i Kine rekavši da oni nikad u istoriji nisu bili bolji.

"Pre svega politička i strateška saradnja, koja je rezultirala da preko 4.300 kilometara međudržavne granice oslikava prijateljske i dobrosusedske odnose. Obe strane podržavaju jedna drugu u razvoju i poštuju nacionalne interese. Kina i Rusija su strateški partneri koji svoji odnos razvijaju na poverenju", naveo je Si.

Govoreći o ekonomskim odnosima, rekao je da Rusija i Kina na kompleksan način pristupaju tom pitanju i dodao da se to odnosi i na ceo evroazijski kontinent.

Predsednik Kine je rekao da se, pored krupnih investicionih projekata poput gasovoda i Puta svile, velika pažnja posvećuje i malom i srednjem biznisu.

"Vlade obe zemlje će učiniti sve kako bi se olakšao put ruskim i kineskim firmama da lakše posluju, što će se direktno odraziti i na smanjenje nezaposlenosti, ali i na konkurentnost tržišta", kazao je Si.

(Kurir.rs/ Tanjug) 

Foto: Fonet

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...