ČELIČNI PAPA FRANJA: Nastavak čistke u Vatikanu, na čelo nekadašnje Inkvizicije postavio svog čoveka
Foto: Fonet AP 2.7.2017

oštro

ČELIČNI PAPA FRANJA: Nastavak čistke u Vatikanu, na čelo nekadašnje Inkvizicije postavio svog čoveka

Planeta -

Papa Franja čvrsto vlada Rimokatoličkom crkvom otkako se pojavio beo dim iznad Sikstinske kapele 2013. godine. Pokazao je to i pre nekoliko dana kada je imenovao Luisa Franciska Ladaria Ferera na čelo Kongregacije za doktrinu vere, kako se sada zove nekadašnja zloglasna inkvizicija.

Na taj način se rešio potencijalnog naslednika i veoma konzervativnog nemačkog kardinala Gerharda Milera, inače velikog pristalice pape Benedikta XVI. Pre dve godine Miler je uzburkao strasti kad je optužio brojne crkvene velikodostojnike da ih je zaslepilo sekularno društvo. Kritikovao je i promene zakona o abortusu po Južnoj Americi, gde ih je nazvao početkom trenda koji će dovesti do čedomorstva kad god to neko hoće.

Na čelo nekadašnje inkvizicije njega je imenovao bivši papa, a njih dvojica su održavali odlične odnose tokom Milerovog mandata na mestu nadbiskupa Regensburga. Miler je bio jedan od najvećih protivnika pape Franje, a pogotovo kad je reč o nekim liberalnijim idejama. Posebno je tu reč o Amoris Laetitia, papskoj poslanici kojom se dozvoljava deljenje svetih tajni razvedenim katolicima koji su opet sklopili brak.

Među jezuitskim medijima šire se informacije da je nekoliko kardinala tražilo od pape Franje da ukloni Milera sa njegove pozicije zato što je već ranije jasno i glasno se suprotstavljao papi kad je reč o određenim religijskim tezama.

Određeni crkveni krugovi smatraju da je nedopustivo da se šef najviše kongregacije javno suprotstavlja pa ni da javno ne podržava svog šefa. Njihovi mediji navode da je Mileru bila ponuđena neka druga pozicija unutar rimokatoličke crkve, ali on je to odbio zato što mu je, navodno, bilo ispod časti raditi na nižoj poziciji nego do sad.

Papa je stvorio i povereništvo za istraživanje mogućnosti ženskog sveštenstva, na čijem čelu je bio upravo Ladaria, da bi Miler bio među najžešćim kritičarima. Ladaria Ferer je, sa obzirom na starost, verojatno prelazno rešenje, uveren je Inoslav Bešker, dugogodišnji dopisnik Jutarnjeg lista iz Italije.

Nekadašnji profesor i vicerektor Gregoriane, dosad je bio sekretar Kongregacije za doktrinu vere, a sada je preuzeo sva Milerova zaduženja, dakle predsedavanje Papinskim poverenstvom "Eklesia Dei", pa Međunarodnim teološkim povereništvom, i Papinskim biblijskim povereništvom.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Fonet AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko će odgovarati zbog ‘Beograda na vodi’ ?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track