(VIDEO) KAO DETE JE POSLAT U GVANTANAMO: Proveo je deset godina tamo, a sada mu Kanađani plaćaju odštetu
Foto: AP 7.5.2015.

surovo

(VIDEO) KAO DETE JE POSLAT U GVANTANAMO: Proveo je deset godina tamo, a sada mu Kanađani plaćaju odštetu

Planeta -

Vlada Kanade će se izviniti i platiti 10,5 miliona kanadskih dolara (osam miliona američkih) bivšem zatvoreniku Gvantanama Omaru Kadru, nakon odluke Vrhovnog suda Kanade da su ga zvaničnici ispitivali pod "surovim uslovima".

Zvaničnik koji je upoznat sa dogovorom rekao je danas za AP da će Kadr dobiti osam miliona američkih dolara po nalogu Suda.

Omara Kadra, rođenog u Kanadi, američki vojnici su uhapsili kada je imao 15 godina, nakon sukoba na području navodnog kampa Al Kaide u Avganistanu, prilikom čega je život izgubio lekar specijalnih jedinica SAD-a, narednik prve klase Kristofer Spir, navodi AP.

Kadr je osumnjičen da je bacio bombu koja je usmrtila Spira i odveden je u Gvantanamo, gdje je optužen za ratne zločine pred vojnom komisijom.

On se 2010. godine izjasnio kao kriv za ubistvo i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od osam godina, plus vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru.

Dve godine kasnije vratio se u Kanadu da odsluži ostatak svoje kazne, a 2015. godine je pušten na slobodu.

Proveo je deset godina u zatvorskoj ustanovi u zalivu Gvantanamo, a njegov slučaj zadobio je pažnju medija širom svijeta nakon što su ga neki nazvali detetom vojnikom.

Vrhovni sud Kanade donio je odluku 2010. godine da su kanadski obaveštajni zvaničnici prikupili dokaze od Kadra pod "surovim uslovima", kao što je nedostatak sna, tokom ispitivanja u Gvantanamu 2003. godine.

Njegovi advokati podneli su tužbu protiv kanadske vlade, tražeći kompenzaciju od dvadeset miliona za Kadra zbog pogrešnog hapšenja, a kao argument su naveli kršenje međunarodnog prava, tj. da Kanada nije zaštitila svog građanina i bila u dosluhu sa SAD-om tokom kog je bio mučen.

Kurir.rs/Al Džazira

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track