GEJ ORGIJE I DROGA U VATIKANU: Pozivnice dele na misi!
Foto: EPA/ALESSANDRO BIANCHI / POOL

skandal

GEJ ORGIJE I DROGA U VATIKANU: Pozivnice dele na misi!

Planeta -

Vatikan ovih dana trese novi skandal u koji je upleten kardinalov sekretar, koji se predozirao na orgijama homoseksualaca.

Celu priču preneo je Il Fatto Quotidiano, ali je zataškana jer je svaki novinarski pokušaj da se dođe do novih informacija ili potvrde postojećih ostao bezuspešan. Mnogo veći problem od polne orijentacije sveštenika je to što je na zabavi bilo i droge, a to već spada u kršenje zakona od kog nisu imuni ni sveštenici, ni biskupi.

Sve se događalo u prostorijama koje pripadaju Kongregaciji za doktrinu vere, nekadašnjoj inkviziciji, koja je, između ostalog, zadužena i za istraživanje slučajeva zlostavljanja maloljetnika od strane sveštenika. Ovo nije prvi put da je neko iz visokih vatikanskih krugova uključen u ovakav skandal. Podsetimo na priču od pre nekoliko godina talijanskog novinara koji je upao na jedanu takvu žurku.

"Petak je uveče, 2. jul. Prošlo je devet sati. Konobarice su jedine žene na privatnoj zabavi u kafiću u kvartu Testakio u Rimu. Kafić nema prozora, a unutrašnjost pomalo podseća na pećinu. DJ počinje da pušta muziku, otvaraju se vrata WC-a i izlaze dva mladića u potkošuljama i vrućim pantalonicama, s raskopčanim prslucima... Prolaze kroz gužvu prema podijumu i počinju da igraju.

Tela su im mišićava. Došli su s juga Italije kako bi bili ‘šlag na torti’ ove posebne večeri. Neko je prigušio svetla, atmosfera se zagrejala, na podijumu im se pridružio Francuz od nekih 35 godina. Izvode erotski ples u troje, Francuz je ‘u sendviču’... Tipična gej zabava? Pa, baš i ne, s obzirom na to da je glavni organizator večeri - sveštenik. Tačnije, Francuz ‘iz sendviča’.

Dvadesetak dana pre spomenute zabave, u redakciji talijanskog nedeljnika Panorama zazvonio je telefon. Novinar Karmelo Abate je preuzeo poziv. Razgovara s mladićem koji mu je otkrio neverojatnu priču. U sauni, u samom centru Rima, gde se okupljaju isključivo homoseksualci, upoznao je muškarca, Francuza. Ovaj mu je ponudio prevoz do kuće, a kada su seli u auto, mladiću je primetio beli okovratnik na zadnjem sedištu.

"Da, ja sam sveštenik", priznao je Francuz i šokiranom mladiću objasnio da su mnoge njegove ‘kolege’ - upravo ih je tako nazvao - homoseksualci. Rekoa je da se okupljaju na razuzdanim zabavama u kafićima za homoseksualce oko Koloseuma. Francuz i mladić su razmenili brojeve telefona, a narednih dana i popriličan broj SMS-ova. Sveštenik je mladića oslovljavao sa ‘dragi’, ‘zlato’, piše mu o svojim planovima, čak najavljuje da će se na misi u 18 sati, koju služi taj dan, pomoliti za njega.

Poziva ga na zabavu 2. jula, ali moli ga da ne govori nikome da su se upoznali prošle nedelje u sauni. Mladić pristaje i pita može li da povede još nekoga. Taj neko upravo je novinar Karmelo Abate, koji će idućih nekoliko nedelja da glumiti mladićevog verenika i tako postati svedok tajne zajednice sveštanika homoseksualaca u samom srcu Katoličke crkve, u Vatikanu.

"Sedimo za stolom s dvojicom mladića, Talijana. Puni su nakita, u pripijenim majicama. Niži, kratke kose, priča s osmehom na licu. Pita me gde sam upoznao Francuza: “Možda na misi?”, priča Karmelo. Jedan od plesača prilazi Karmelu i hvata ga za kosu i genitalije svom snagom.

‘Verenik’ mu objašnjava pravila igre: "Ako ga ne odgurneš, znaš čemu to vodi", kaže mladić. Karmelo se, međutim, izvlači. Tvrdi da mu je neprijatno tako pred svima. Ostali se ne srame. Mnogi nestaju u zadnjoj sobi. Vraćaju se dvadesetak minuta kasnije, znojavi, otkopčanih košulja... Subota, 3. jul, u Rimu je Prajd.

Dvojica plesača od prošle noći prepričavaju svoje zabavne i uzbudljive dogodovštine sa Parade ponosa. Brine ih samo što ih je u jednom trenutku snimila kamera. Jedan od njih se nada da ga mama na Siciliji neće prepoznati. Nešto kasnije pridružuje im se i italijanski sveštenik Karlo. Nabacuje se Karmelovom ‘vereniku’. Društvo se još malo zabavlja. Razilaze se...

"Najmanje 98 posto sveštenika koje poznajem su homoseksualci. Ostali su frustrirani jer potiskuju svoju seksualnost", priča Karlo novinaru Panorame. Karlo služi misu u crkvi nekoliko metara udaljenoj od njegovog stana...

Kad je Abate objavio reportažu o razuzdanim sveštenicima u Rimu, iz Vatikana su stigle optužbe da je reportaža objavljena samo sa namerom da se napravi kandal i blati Crkva. Abate je na optužbe odgovorio da njegova

"priča nije o homoseksualnosti, nego o ozbiljnoj hipokriziji u Katoličkoj crkvi”.

Kurir.rs/.express.hr

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track