Najnovije vesti

NEPOZNATA ISTORIJA: Ruska vojska otkrila tajna dokumenta o ratu protiv Japana
Foto: Printscreen YT

Skriveno lice drugog svetskog rata

NEPOZNATA ISTORIJA: Ruska vojska otkrila tajna dokumenta o ratu protiv Japana

Planeta

Ministarstvo odbrane Rusije skinulo je oznaku tajnosti sa više od 30 dokumenata o saradnji SSSR-a i Kine u periodu od 1937. do 1945. godine u borbi protiv Japana, izjavila je glavni arhivator Centralnog arhiva vojnog resora Viktorija Kajaeva.

Predstavnik Ministarstva odbrane saopštio je da su oznake tajnosti sa dokumenata skinute uoči Treće međunarodne vojno-naučne konferencije, posvećene 80. godišnjici od početka agresije Japana na Kinu i odlučujućem doprinosu Sovjetskog saveza u završnici rata.

Prema rečima Kajaeve, specijalno za konferenciju oznaka tajnosti je skinuta sa 34 dokumenta Centralnog arhiva Ministarstva odbrane koji odražavaju odnose SSSR i Kine.

„Najinteresantniji i jedinstveni dokument je tekst ultimatuma maršala Vasiljevskog koji je poslat glavnom komandantu Kvantunske armije“, saopštila je Kajaeva.

U dokumentima se otkrivaju detalji o pomoći koju je SSSR pružio Kini, između ostalog o pomoći u obuci vojnih stručnjaka i kineskih pilota, kao i o materijalnoj i vojno-tehničkoj pomoći.

Konferencija će biti održana od 5. do 6. jula u Moskvi.

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV) SILA 20 EPIZODA: Raketni sistem koji je oborio američki ponos F - 117A!

(Foto:)

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...