SPREMA SE VOJSKA ZA RAT U SVEMIRU: Oni će se boriti protiv marsovaca, ako ikada napadnu
Foto: Profimedia

Nova jedinica

SPREMA SE VOJSKA ZA RAT U SVEMIRU: Oni će se boriti protiv marsovaca, ako ikada napadnu

Planeta -

Amerika će postati prva država na planeti koja će imati rod vojske namenjen borbi u svemiru.

Plan za stvaranje svemirskh oružanih snaga postoji još od 2001. i temelji se na pretpostavci da će posebni rod biti bolje pripremljen i opremljen za obranu civila i materijalnog vlasništva od svemirskih pretnji, ako se one ikada pojave.

Ovo će biti prvi novi vojni rod od kada se vazduhoplovstvo odvojilo od kopnene vojske 1947. godine, piše Interesting indženejring.

Neki zastupnici u kongresu smatraju da se radi o ubrzanoj odluci i da nisu imali dovoljno vremena da dobro prouče predlog.

Predstavnik republikanaca iz Ohaja Majkl Tarner tvrdi da se održao samo jedan sastanak pre predloga kako bi uopšte nešto saznali o novom rodu.

"Zašto nije ministar obrane Matis došao ispred nas i rekao nam šta to znači. Nismo ništa čuli od sekretara vazdušnih snaga. Tu ima puno posla koji moramo obaviti pre nego što stvorimo novi rod oružanih snaga", kaže on.

Ali, zagovornici novog svemirskog korpusa tvrde da u predlogu nema ničeg novog i da se radi o ideji koju je dala još Ramsfeldova komisija 2001. godine.

Novoosnovani Svemirski korpus trebalo bi da preuzme sve svemirske misije od američkog vazduhoplovstva. Oni koji zagovaraju ovu odluku kažu da je bitno da ta dva tela budu razdvojena kako bi se “vredna sredstva” pravilno distribuisala.

(Kurir.rs/Net.hr)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track