RUSIJA I KINA PROTIV NAPADA SAD NA SEVERNU KOREJU: Vojna intervencija nije opcija
Foto: Reuters

reakcija

RUSIJA I KINA PROTIV NAPADA SAD NA SEVERNU KOREJU: Vojna intervencija nije opcija

Planeta -

Zamenik ruskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Vladimir Safronkov i kineski ambasador Liu Djeji danas su izjavili pred Savetom bezbednosti UN da vojna intervencija nije opcija u situaciji sa Severnom Korejom, koja je lansirala svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu.

"Mogućnost vojne intervencije da bi se rešili problemi Korejskog poluostrva trebalo bi da se izbegnu", rekao je Safronkov, dodavši da podržavaju ideju da Severna i Južna Koreja pokrenu dijalog i konsultacije.

On navodi da je "neprihvatljivo" da se pokuša ekonomsko "davljenje" Severa i da sankcije neće rešiti problem, prenosi Rojters.

Kineski ambasador Liu rekao je pred savetom da vojna akcija "nije opcija", dodavši da je Kina oduvek bila protiv haosa i konflikta na Korejskom poluostrvu, navodi agencija AFP.

Nakon što je Sever lansirao interkontinentalnu balističku raketu, SAD su zapretile da su spremne da koriste silu "ako moraju" kako bi zaustavili raketni program te zemlje, međutim, SAD su takođe saopštile da preferiraju globalnu diplomatsku intervenciju nasuprot vojnoj operaciji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track