(VIDEO) SUPERVULKAN U SAD ZDRMALO SKORO 900 POTRESA: Još jedan i Amerika će biti u totalnom mraku, a ni ostatak sveta neće bolje proći
Foto: AP 12.11

kataklizma

(VIDEO) SUPERVULKAN U SAD ZDRMALO SKORO 900 POTRESA: Još jedan i Amerika će biti u totalnom mraku, a ni ostatak sveta neće bolje proći

Planeta -

Ne morate biti geolog da shvatite da bi zemljotres u blizini vulkana mogao biti katastrofa koja samo čeka da se dogodi, ali šta ako bi bilo skoro 900 potresa blizu supervulkana?

To je situacija koja se trenutno odvija u Nacionalnom parku Jelouston, koji je od 12. juna pogodilo 878 zemljotresa. Većina tih potresa su bili mali, ali najjači, koji je zabeležen 15. juna, imao je magnitudu od 4,4, izveštavaju američki mediji.

Ovaj park se nalazi na vrhu jednog od najopasnijih supervulkana na planeti, što podstiče strahove da bi on mogao eruptirati. Svaka sumnja u njegovo aktivno stanje se može odbaciti pogledom na gejzir Stari Verni, koji izbacuje vodu na svakih par sati.

Iako zemljotresi nisu neuobičajeni u Jeloustonu, u sedmici od 12. juna je viđen najveći broj potresa koji je ikada zabeležen u jednoj nedelji u prethodnih pet godina. Iako je opasnost od erupcije niska i nivo upozorenja od vulkana nije podignut sa zelene, veruje se da ukoliko dođe do erupcije, ona bi mogla biti 1.000 puta jača od one na planini Sveta Jelena 1980. godine.

Ovaj vulkan miruje već više od 70.000 godina, ali to ne znači da neće nekada ponovo eruptirati. Nemoguće je predvideti kada se to može dogoditi, ali seizmička aktivnost može signalizirati potencijalnu erupciju. Pre četiri godine su istraživači otkrili da je podzemna komora magme vulkana bila više nego dvostruko veća nego što se ranije verovalo, obuhvatajući područje zemljišta od 90 sa 30 kilometara.

Ako bi ovaj vulkan eruptirao, rezultirajući pepeo, dim i lava bi najverovatnije izazvali rasprostranjeno uništenje u ovoj zemlji, a takođe bi imali uticaj i na ostatak sveta. Veruje se da bi erupcija tamo imala rastopljenu lavu topliju od 1.000 stepeni, ali je najveća zabrinutost zbog pepela.

Naučnici veruju da bi ona mogla emitovati pepeo koji bi se proširio preko 800 kilometara, protežući se od Kalifornije sve do Teksasa i Luizijane. To bi verovatno ostavilo sivog pepela debljine čak 10 cm na zemlji, uništavajući useve Srednjeg zapada.

Takođe bi moglo izbaciti gasove kao što su sumpor dioksid, stvarajući kiselu kišu i dovodeći do globalnog hlađenja reflektujući sunce sa Zemlje. Iako to možda ne bi u potpunosti izbrisalo ljudski život, sigurno bi nanelo mnogo štete širom zapadne strane američke nacije.

Još jedna zabrinutost u tom delu zemlje je gigantski bunar rastopljenog ugljenika koji je otkriven ispod parka ranije ove godine. Nalazi se na površini od 1,8 miliona kvadratnih kilometara, što je površina celog Meksika. Ukoliko značajna količina gasova u ovom nalazištu iznenada bude puštena u našu atmosferu, to bi moglo izazvati ekološku katastrofu sličnu nuklearnom ratu.

Što se tiče Jelouston supervulkana, on je imao samo tri velike erupcije u poslednjih 2 miliona godina. Geolozi kažu da bi se i drugi znaci verovatno pojavili da je vulkan na ivici erupcije, kao što su velike promene u deformaciji površine, ispuštanju gasova i hidrotermalnom sistemu.

Iako ova najnovija runda zemljotresa verovatno neće – nadamo se – predstavljati ništa drugačije od sličnih zemljotresa u prošlosti, ove vesti služe kao podsetnik da nikada ne škodi da se primremimo za ovakve događaje.

Kurir.rs/Daily mail

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KULJA, DIMI, VRI! Ovako izgleda kad se vulkanska lava izlije direktno u more

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track