(VIDEO) KOLUMBOV POHOD U NEPOZNATO: Naučnici otkrili letelicu koja će sledeće godine krenuti na Merkur
Foto: Printscreen YT

Revolucionaran Let

(VIDEO) KOLUMBOV POHOD U NEPOZNATO: Naučnici otkrili letelicu koja će sledeće godine krenuti na Merkur

Planeta -

Evropski i japanski naučnici su danas po prvi put prikazali svemirski brod "BepiKolombo", prvu letelicu Evropske svemirske agencije (ESA) koja će biti poslata na Merkur.

Letelica ima neobičan dizajn i sastoji se od "složenog aviona" koji nosi po jedan evropski i japanski satelit. Oni će se po dolasku razdvojiti i ući u različite orbite oko Merkura, gde se očekuje da ostanu najmanje jednu do dve godine pre nego što padnu. Sateliti će skupljati podatke o površini Merkura, njegovoj atmosferi i magnetnom polju.

U saopštenju ESA se navodi da će "BepiKolombo", zajednički projekat vredan više od 1,3 milijarde evra, "nastaviti stopama misije NASA "Mesendžer" i zaći u misterije Merkura više nego ikada pre".

Šefovi misije su uvereni da će, uprkos više odlaganja, letelica biti lansirana u oktobru naredne godine sa kosmodroma u Francuskoj Gijani.

Merkur je jedina stenovita planeta Sunčevog sistema osim Zemlje koja ima magnetno polje, ali je ono toliko slabo da ne pruža zaštitu od solarne radijacije. Ona je na Merkuru 10 puta jača nego na Suncu i nijedan zemaljski oblik života ne bi mogao da opstane.

Na površini Merkura su temperature ekstremne i iznose od -180 do 450 stepeni, što je dovoljno za topljenje metala i predstavlja poseban izazov za inženjere koji dizajniraju oplatu i izolaciju otpornu na visoke temperature.

"Uletećemo u rernu i zato moramo da testiramo materijale na veoma visokim i veoma različitim temperaturama. Nekada dobijamo rezultate koje baš nismo hteli", rekao je rukovodilac projekta Ulrih Rajninghaus. On je dodao da je dolazak na Merkur predviđen 5. decembra 2025.

Do sada su Merkur posetila dve misije NASA. Sedamdesetih godina je tamo bila sonda "Mariner 10" a "Mesendžer" je orbitirao oko Merkura od 2011. do 2015. kada je ostao bez goriva.

(Foto: Youtube printscreen)

(Kurir.rs/Beta/AFP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track