(VIDEO) AMERIKA U PANICI: Kim ima dosad neviđenu dvoglavu raketu!
Foto: Printscreen Youtube

stIže do aljaske

(VIDEO) AMERIKA U PANICI: Kim ima dosad neviđenu dvoglavu raketu!

Planeta -

Raketa sa dve glave, koju je pre dva dana ispalila Severna Koreja registrovana je od strane američke obaveštajne službe kao potpuno novi projektil koji do sada nije viđen, izjavili su američki zvaničnici.

Veruje se da je prva faza projektila raketa na tečno gorivo KN-17, koja je poznata američkoj obaveštajnoj službi i koju je ranije pokrenula Severna Koreja. Pre raketnog testa u utorak, američki sateliti videli su dokaze da se raketa KN-17 priprema za lansiranje.

U nekom trenutku pre lansiranja, severnokorejci su postavili drugu glavu na vrh te rakete. Sada je fokus na mogućnostima te druge bojeve glave, i kako je tehnički doprinela da test Pjongjanga bude prvi interkontinentalni balistički projektil (ICBM).

Američki stručnjaci za odbranu rekli su da najnovije vojne procene ukazuju na to da nova severnokorejska raketa ima teorijski domet od oko 5.500 kilometara, ako bi se projektil ispalio u standardizovanoj amplitudi.

Raketa je klasifikovana kao interkontinentalna (ICBM) ako može da leti najmanje 5.500 kilometara, što bi značilo da je projektil Pjongjanga na liniji između balističke rakete interkontinentalnog i srednjeg dometa (IRBM).

U tom dometu, severnokorejska raketa bi potencijalno pogodila Aljasku. Istovremeno, Pjongjang je i dalje tehnološki daleko od stvaranja pravog ICBM-a koji bi mogao da nosi nuklearnu glavu.

foto: printscreen CNN

CNN je izvestio da je druga gfaza imala poseban ciklus paljenja u trajanju od 30 sekundi, što je omogućilo projektilu da putuje na veću daljinu.

Drugi zvaničnik odbrane kaže da se još uvek procenjuje da li je ponovni ulazak rakete u potpunosti kontrolisan. Da bi projektil uspešno pogodio metu, morao bi ponovo da uđe u atmosferu Zemlje bez razlaganja.

Tokom sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u sredu, američki ambasador u UN Niki Hajli nazvala je testiranje rakete Pjongjanga "jasnom i oštrom vojnom eskalacijom". Ona je rekla da američka vojna akcija ostaje na stolu kako bi zaustavila Severnu Koreju od pretnji SAD-u i njenim saveznicima.

Kurir.rs/CNN

Foto printscreen youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track