PALA MREŽA ORGANIZOVANE PEDOFILIJE: Evropol uhapsio 14 osoba optuženih za teško seksualno nasilje nad decom
Foto: Profimedia

Jezivo

PALA MREŽA ORGANIZOVANE PEDOFILIJE: Evropol uhapsio 14 osoba optuženih za teško seksualno nasilje nad decom

Planeta -

U prethodnih pet nedelja uhapšeno 14 osoba osumnjičenih za seksualno zlostavljanje dece i distribuciju video materijala na kojima je zlostavljanje dece.

Kako je navela Agencija za sprovođenje zakona EU (Evropol), akciju hapšenja sprovele su nemačka Kancelarija saveznog tužilaštva i Savezna kancelarija kriminalističke policije uz podršku Evropola, koje su osim hapšenja ugasile i platformu za zlostavljanje dece Elisijum (Elysium), koja je osnovana 2016. godine i koja je bila pristupačna jedino preko Darkneta.

Ta platforma, koja je napravljena kao forum, imala je 87.000 članova, a korišćena je za razmenu materijala na kojem se vidi zlostavljanje dece, a koja je imala grupe za četovanje u Nemačkoj, Francuskoj, Španiji i Italiji.

Glavni osumnjičeni, muškarac iz Nemačke (39) identifikovan je i uhapšen nakon nekoliko meseci istraživanja, a sumnjiči se i da je upravljao platformom i obezbeđivao tehničku infrastrukturu za rad. Drugi uhapšeni iz Bavarske (61) osumnjičen je za proizvodnju i širenje materijala sa zlostavljanjem dece starosti od 5 do 7 godina. U saopštenju se navodi da je uhapšen i muškarac (56) iz Baden Vitemberga pod sumnjom da je bio moderator foruma na platformi i grupa za četovanje. Svi uhapšeni nalazili su se i komunicirali preko platforme Elisijum, koja je momentalno ugašena. Kako se navodi Evropol podržava istragu analizama, koordinacijom i razmenom operativnih podataka. Stiven Vilson iz Evropola kazao je da je akcija nemačkih vlasti uz pomoć Evropola rezultirala hapšenjem osoba koje ne samo da su psihički maltretirale decu, već i gašenjem platforme putem koje se distribuirao materijal koji je prikazivao maltretiranje dece.

(Foto: Profimedia)

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track