(VIDEO) NAJMRAČNIJE TAJNE NASA: Kada nisu uspeli da ih sakriju, proglasili ih mitovima
Foto: AP

JEZIVO

(VIDEO) NAJMRAČNIJE TAJNE NASA: Kada nisu uspeli da ih sakriju, proglasili ih mitovima

Planeta -

Teoretičari zavera često spekulišu o brojnim tajnama NASA u njenih 60 godina istorije, a optužili su agenciju za razne stvari - od lažiranja sletanja na Mesec do sakrivanja dokaza postojanja vanzemaljskog života.

NASA ima tim stručnjaka i ogromnu PR agenciju koja sistematski opovrgava to kao mitove, ali su se tokom godina pojavile brojne tajne i činjenice koje zahtevaju odgovor, ali i objašnjenje.

Prekid emitovanja uživo

Postoji nešto vrlo sumnjivo u vezi NASA što je zaintrigiralo veliki broj ljudi. Naime, u decembru 2016. NASA je naprasno prekinula svoj prenos uživo, a pre nego je to učinila moglo je da se vidi bizarno misteriozno biće koje je uhvatila satelitska kamera. Bilo je to vrlo neobično, a iako je NASA objavila fotografije, očigledno je da tajno rade na nečemu o čemu ćute pred svetom.

Kad je traženo objašnjenje, odgovorili su da je reč o normalnom meteoru koji se može videti gotovo svakog dana, tvrdeći da nema nikakve misterije na tom snimku.

Izbrisani snimci sletanja na Mesec

Sve od dana prikazivanja sletanja na Mesec uživo na TV-u, NASA je bila optuživana za lažiranje celog događaja uz niz argumenata - na snimku se ne vide zvezde, zastava se vijori, otkuda na Mesecu stena sa slovom C, kako su na Mesecu senke različitih dužina a i brojna druga pitanja su se nametala.

Kada je agencija 2006. priznala da ne mogu da pronađu originalne snimke tog sletanja iz 1969., sumnje u to da je sve bila jedna velika muljaža opet su se pojačale. NASA ipak ne odstupa od svoje priče, a kasnije su objavili da su pronašli neke izgubljene video zapise, ali da su ih ljudskom greškom i zbog smanjenja budžeta presnimili iste.

Džejms Veb telskop

Sve supersile finansiraju istraživanje svemira bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne - jer je to demonstracija moći, tehnologije i povoljnih finansija koje ih uzdiže iznad drugih.

Ali, izgleda da takvi projekti ne idu baš uvek po planu, kao što je situacija s izgradnjom Džejms Veb teleskopa, čija je izgradnja započela pre 20 godina i koji je trebao da bude spreman za lansiranje 2007., ali umesto toga je završen tek 2017. Inicijalno, projekat je trebao da košta pola milijarde dolara, ali na kraju je koštao čak 17 puta više - oko 8,8 milijardi. Sada, kad je teleskop spreman, opet ostaje pitanje koliko će još vremena trebati pre nego ga stvarno lansiraju. To se navodno planira u oktobru 2018.

Nuklearna testiranja na Mesecu

Sovjeti su uvek bili ogromna konkurencija SAD-u, a periodi napetosti su trajali duže vreme. SAD su pokušavali da dokažu svoju superiornost ne samo na području mašinstva, već i kroz upoznavanje drugih svemirskih tela i objekata.

Pisac koji radi na biografiji astronoma Karla Sagana u svom istraživanju je naišao na neverovatne stvari, poput projekta A-119 koji je navodno izgledao kao plan SAD-a da se Mesec pretvori u mesto za testiranje nuklearnog oružja. Jesu li stvarno gore nešto testirali ili ne, za sada je nemoguće znati.

Operacija Spajalica

Drugi svetski rat bio je velik izazov za svet, ali i za SAD. Svaki bolji poznavalac istorije zna da je međunarodno ponašanje nakon Drugog svetskog rata bilo, blago rečeno, mutno. Usred celog haosa, CIA je u svojoj "Operaciji spajalica" regrutovala najbolje nacističke umove. Cilj je bio da se skupe naučnici iz poražene nacističke Nemačke. To su bili najveći stručnjaci iz nacističke ratne industrije, medicine i hemijskog oružja.

Pretpostavka je bila - ako ih ne uzmemo mi, uzeće ih Rusi. Skoro 1600 talentovanih i uspešnih nacističkih naučnika, lekara i inženjera dobilo je vize, postali su američki državljani i do kraja života ugodno živeli. Neki od njih su i raketni inženjeri SS-ovac Verner fon Braun ( tvorac slavnog nacističkog dalekometnog projektila V1 i V-2) i Artur Rudolf, direktor koncentracionog logora, gde je 20.000 jevrejskih i poljskih radnika umrlo od premlaćivanja, gladi i vešanja.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track