TRAMP SAM PROTIV SVIH: Svi ostali lideri u deklaraciju stavili ono što njemu nije po volji
Foto: Reuters, Foto: Reuters

KLIMATSKE PROMENE KAMEN SPOTICANJA

TRAMP SAM PROTIV SVIH: Svi ostali lideri u deklaraciju stavili ono što njemu nije po volji

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp ostao je u subotu izolovan po pitanju globalnog otopljenja jer je grupa najvećih ekonomskih sila na samitu G20 u Hamburgu zajedno s drugim zemljama pozvala na brzu primenu Parikog sporazuma o klimi.

Dok je na samitu grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju postignut kompromis o trgovini, zvaničnici nisu pronašli zajednički jezik o drugom ključnom pitanju, borbi protiv klimatskih promena, posle odluke američkog predsednika Donalda Trampa da SAD izađu iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Lideri G20 dogovorili su se da u nacrtu zvaničnog saopštenja samita "ukažu" na povlačenje SAD iz Sporazuma o klimatskim promenama, dok je ostalih 19 zemalja potvrdilo podršku tom Sporazumu u cilju ograničavanja emisije gasova sa efektom staklene bašte, za koje naučnici kažu da uzrokuju globalno zagrevanje.

Klimatske promene i trgovina bila su dve ključne teme na samitu, pošto SAD imaju drugačiji stav o oba pitanja od drugih zemalja. Tramp smatra da trgovina mora biti poštena i otvorena i da mora da koristi američkim kompanijama i radnicima. On se fokusirao na trgovinske odnose sa zemljama koje u razmeni sa SAD imaju veliki suficit, što znači da više proizvoda prodaju američkim kupcima nego što kupuju od američkih kompanija.

foto: Reuters

Samit G20 obično ne prihvata protekcionizam, ili korišćenje nepoštenih sredstava zaštite domaćih radnika i kompanija. Taj stav sada jeste očuvan, ali je proširen tako da se dozvoli korišćenje "legitimnih zaštitnih trgovinskih instrumenata" kada je zemlja suočena sa nepoštenim ponašanjem trgovinskog partnera.

Na dvodnevnom samitu G-20 u Hamburgu učestvuju lideri SAD, Rusije, Kine, EU, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije, Turske, Kanade, Japana, Južne Koreje, Indije, Indonezije, Australije, Argentine, Brazila, Meksika, Saudijske Arabije i Južne Afrike.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track