(VIDEO) ZVALI SU IH VEŠTICE NOĆI: Ova Ruskinja je uterivala Hitleru strah i užas u kosti
Foto: profimedia, Printscreen YouTube

ČUDO OD ŽENE

(VIDEO) ZVALI SU IH VEŠTICE NOĆI: Ova Ruskinja je uterivala Hitleru strah i užas u kosti

Planeta -

Potpukovnici Nadeždi Popovoj, jednoj od najboljih pilotkinja jedinice "Veštice noći", događalo se da samo u jednoj noći ima 18 borbenih letova.

Tokom celog Drugog svetskog rata imala je 852 borbena leta. Posle rata odlikovana je Medaljom časti, Ordenom prijateljstva, Lenjinovim ordenom i Ordenom Crvene zastave.

Nadežda je bila ćerka železničara. Stariji rat joj je poginuo na frontu 1941. Kad je videla da na srce Rusije navaljuje četiri miliona nemačkih jedinica, niko nije mogao da je zaustavi u nameri da brani domovinu.

foto: Printscreen YouTube

Nadežda Popova kad se pridružila "Noćnim vešticama"

Tada 19- godišnja Nadežda bila je jedna od prvih devojaka koje su se javile za pilotsku obuku. Pridružila se "Vešticama noći", to jest 588. regimenti noćnih bombardera.

foto: Profimedia

Obuka pilotkinja starih 17-26 godina započela je u gradiću Engelsu 1942. godine. S obzirom na to da su pilotirale laganim, sporim i ranjivim avionima, mogle su da lete samo noću - danju bi bile samo pokretne mete nacistima.

foto: Profimedia

Ženska pilotska jedinica bila je veoma slabo opremljena. Pilotkinje su nosile pozajmljene uniforme, letele su na "polikarpovim" dvokrilcima PO-2, koji su imali samo najosnovnije instrumente. Nije bilo radija, za navigaciju su se koristili štoperica i mapa, avioni nisu nosili mitraljeze..

foto: Profimedia

Do kraja rata sve tri ženske flote imale su ukupno 40 timova od po dve osobe, a svaki tim mogao je noću da obavi po 18 bombardovanja. Naime, avioni su imali malu nosivost, pa su u jednu misiju mogli da nose šest bombi. Nosivost je bila toliki problem da sa sobom nisu mogle da nose ni padobrane. To je bio rizik na koji su dobrovoljno pristajale.

U svaku misiju išla su po tri aviona. I dok je prvi odvraćao pažnju nacističkih snaga, druga dva su gasila motore i tiho letela ne previše iznad nemačkih vojnika i po njima bacala bombe.

foto: Profimedia

Upravo zbog zastrašujućeg zvuka "šuštanja koje su proizvodili njihovi avioni od šper ploče i platna, a koji su podsećali Nemce na zvuk veštičje metle", nacisti su 588. regimentu prozvali "Nachthexen" - "Veštice noći". U nemačkoj vojsci su kružile glasine da Rusi opakim pilotkinjama daju tablete zahvaljujući noću vide kao mačke

foto: Profimedia

One su novi nadimak primile i s ponosom ga nosile i u decenijama posle rata. Iako su bile očigledno vrlo delotvorne, i kod kuće su ih potcenjivali tradicionalisti. A one su iz inata svoje avione oslikale cvećem i s karminom na usnama sedale u avion i polazile u boj.

foto: Profimedia

"Veštice noći" su do kraja rata obavile oko 30.000 bombardovanja i bacile na naciste više od 20.000 tona eksploziva. Kraj rata dočekale su 23 "veštice", koje su odlikovane najvišim vojnim priznanjima. Među njima i Nadežda Popova

foto: Profimedia

Već u prvoj misiji izgubila je dve drugarice, ali uspela je da preživi. Nekoliko puta su je oborili, više puta morala je da sleti, ali nikad se nije povredila. I baš dok se vraćala u svoju jedinicu pošto je jednom morala prinudno da sleti, pridružila se motorizovano koloni gde je, među ranjenicima, upoznala svog budućeg muža, pilota Semjona Karlamova. Čitao je "I tiho teče Don".

foto: Wikipedia

Dmitrij Medvedev i Nadežda Popova

Umrla je 8. jula 2013. godine, a u poslednjem intervjuu prisetila se mladosti.

"Ponekada gledam u crnilo i zatvorim oči. Tada opet vidim samu sebe kao mladu devojku koja leti u trošnom aviončiću. I zapitam se - Nađa, kako si to izvela?".

(Kurir.rs/24sata.hr)

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 21 EPIZODA: Pogledajte kakvim naoružanjem raspolažu Hrvatska i Slovenija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track