(VIDEO) ŠOKANTNO UPOZORENJE NASA: Asteroid udario Mesec i izazvao najveću eksploziju ikad, mi smo sledeći!
Foto: Profimedia

KRAJ SVETA

(VIDEO) ŠOKANTNO UPOZORENJE NASA: Asteroid udario Mesec i izazvao najveću eksploziju ikad, mi smo sledeći!

Planeta -

Meteor sa eksplozivnom snagom od deset krstarećih raketa udario je Mesec i izazvao tako ogromnu eksploziju da može da se vidi golim okom.

A zastrašujući udar od 90.000 kilometara na sat koji su zabeležili naučnici NASA, koji upozoravaju na katastrofalnu opasnost od sličnih meteora s kojima se suočava Zemlja, izazvao je svemirski kamen koji nije bio teži od 40 kilograma.

Iako je ovaj meteor malih dimenzija (kao omanja stena težine 10-godišnjeg dečaka), šteta od udara bila je ogromna i izazvala je eksploziju jarku kao svetlost četiri zvezde. Da je pao na grad na Zemlji, napravio bi krater dubok 20 metara i zonu uništenja, a jačina udara bila bi kao da je odjednom udarilo 10 krstarećih raketa "tomahavk".

Stručnjaci strahuju da bi se broj žrtava merio hiljadama.

Zemlja, za razliku od Meseca, ima atmosferu koja je štiti i u kojoj sagori većina kosmičkih ostataka. Međutim, veći meteori ponekad se probiju, kao što se desilo nedavno u Čeljabinsku u Rusiji, gde je asteroid dužine 20 metara brzinom od 70.000 kilometara na sat probio atmosferu i eksplodirao snagom kao 33 eksplozije u Hirošimi.

Na sreću, zahvaljujući brzini i uglu ulaza, stena je eksplodirala dok je još bila u vazduhu, ali opet je oštećeno 7.200 zgrada, a 1.500 ljudi zadobilo je dovoljno ozbiljne povrede da su morali da potraže lekarsku pomoć.

"Proteklih osam godina NASA posmatra Mesec i prati znake eksplozija izazvanih meteorima", izjavio je portparol uvaženog naučnog sajta Sajens (Science.com). "Upravo su videli najveću eksploziju otkako postoji ovaj program. Bljesnula je deset puta jače od bilo čega što smo ranije videli. Mogao je da je vidi svako ko je gledao u Mesec u trenutku udara, nije bio potreban teleskop."

Meteor koji je udario Čeljabinsk je najveći poznati prirodni objekat koji je ušao u atmosgeru Zemlje još od meteora koji je 1908. pao na Tungusku i uništio veliku, udaljenu, šumovitu i jedva naseljenu oblast na istoku Sibira.

NASA je toliko zabrinuta zbog mogućnosti da udar asteroida uništi sav život na Zemlji da je započela prvu fazu projektovanja svemirske letelice poznate kao DART (Double Asteroid Redirection Test), a čija je svrha da preusmeri put asteroida. Na tom projektu NASA sarađuje sa ESA (Evropskom svemirskom agencijom). Stručnjaci se nadaju da će do 2022. izvesti prve svemirske probe i pokušati da pomere bezopasni asteroid.

"DART bi bio prva misija NASA koja bi demonstrirala ono što se zove tehnika kinetičkog udara - udaranje asteroida kako bi promenio orbitu - u cilju odbrane od mogućeg udara asteroida u budućnosti", kaže Lindli Džonson, zadužena za odbranu planete u štabu NASA u Vašingtonu.

"Ovo odobravanje je korak ka projektu koji će proći istorijsku probu s malim, bezopasnim asteroidom."

Evo kako bi delovao DART:

(Kurir.rs/Express.co.uk)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track