AMERIČKI ANALITIČAR: Putine i Trampe džaba ste sastančili, nema mira između Amerike i Rusije
Foto Reuters, Foto: Reuters

ista pesma

AMERIČKI ANALITIČAR: Putine i Trampe džaba ste sastančili, nema mira između Amerike i Rusije

Planeta -

Sastanak između ruskog i americkog predsednika, Vladimira Putina i Donalda Trampa, nije uspeo da otkloni prepreke normalizaciji odnosa između dve države, ocenjuje u članku za "Nešnel interest magazin" direktor Kenan instituta u "Vudo Vilson centru" u Vašingtonu, Metju Rodžanski.

"Za Trampa, samit sa Putinom bio je prilika da pogura najmanje dva od svojih predizbornih i postizbornih obećanja. Tramp je obećao da će poboljšati odnose sa Rusijom i naglasio je bitnost saradnje SAD i Rusije u okončanju krize u Siriji i globalnoj borbi protiv terorizma", piše Rodžanski, prenosi Itar Tas.

Što se tiče Putina, sastanak mu je dao priliku da stavi "poslednji ekser u kovčeg politike bivših administracija SAD", navodi Rodžanski.

On smatra da ne bi trebalo očekivati brz napredak u odnosima između SAD i Rusije, prvenstveno zbog predstojećih izbora u Rusiji i anti-ruskih istraga u SAD.

"Čak i da se pokrenu novi dijalozi o hakovanju, Siriji i Ukrajini, Kremlj nije u poziciji da pravi ustupke, a Bela kuća je pod takvim pritiskom i istragom od kongresa da je malo verovatno da će se pomeriti i centimetar", naglašava Rodžanski.

Prema njegovom viđenju stvari, najbolji scenario je da povećani dijalog smanji mogućnost vojne eskalacije između SAD i Rusije i njihovih saveznika u Siriji ili Baltiku.

"Pored toga, put do toga što Kremlj naziva normalizacijom sa Vašingtonom i dalje je sprečen dubokim razdorom interesa, domaće politike i raširenog međusobnog nepoverenja", napisao je Rodžanski.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja