ČAK I IZRAEL PROTIV SOROŠA: Orbane samo nastavi kampanju protiv njega, on podriva i našu vladu
Foto: Fonet/AP

Ljuti na njega

ČAK I IZRAEL PROTIV SOROŠA: Orbane samo nastavi kampanju protiv njega, on podriva i našu vladu

Planeta -

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova danas je izdalo saopštenje u kojem je navelo da američki milijarder Džordž Soroš "konstantno podriva demokratski izabrane vlade Izraela", što je potez koji po oceni Rojtersa izgleda smišljen ka približavanju Izraela Mađarskoj, uoči posete premijera Benjamina Netanjahua Budimpešti, planirane za 18. jul.

Agencija navodi da se Soroš, Jevrejin rođen u Mađarskoj koji je veliki deo bogatstva dao na finansiranje prodemokratskih grupa i onih koje je zalažu za poštovanje ljudskih prava, u više navrata našao na meti desno orijentisane vlade Mađarske, posebno zbog njegove podrške otvorenijem pristupu imigraciji.

Rojters navodi da je mađarski premijer Viktor Orban podržao kampanju u kojoj je Soroš predstavljen kao neprijatelj države.

"Ne dozvolimo Sorošu da se poslednji smeje", piše na bilbordima na kojima se nalazi slika 86-godišnjeg investitora u kampanji za koju jevrejske grupe navode da promoviše antisemitizam. Na mnogim posterima ispisani su antisemitski grafiti, a ambasador Izraela u Mađarskoj saopštenjem je osudio ovu kampanju navevši da "pobuđuje tužna sećanja, ali i seje mržnju i strah".

Rojters navodi da je ambasador očigledno mislio na ulogu Mađarske u deportaciji 500.000 Jevreja tokom Holokausta. Agencija navodi da je samo nekoliko sati posle ambasadorovih komentara izrečenih tokom vikenda, Ministarstvo spoljnih poslova Izraela izdalo "pojašnjenje" u kojem je navelo da je Soroš legitimna meta kritika.

"Ni na koji način saopštenje (ambasadora) nije imalo za cilj da delegitimizuje kritike na račun Džordža Soroša, koji konstantno podriva demokratski izabrane vlade Izraela", naveo je portparol tog ministarstva Emanuel Nahšon.

On je dodao da organizacije koje finansira Soroš "blate jevrejsku državu i pokušavaju da joj ospore pravo na samoodbranu".

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Fonet/AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI SRAMOTA: U Srbiji bolje biti starleta ili batinaš nego profesor !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja