(VIDEO) UHAPŠEN AMERIČKI VOJNIK KOJI SE PRIKLJUČIO ISLAMSKOJ DRŽAVI: Pre toga veličao Hitlera i tvrdio da su SAD teroristička organizacija
Foto: twitter/MSMCali

čudno

(VIDEO) UHAPŠEN AMERIČKI VOJNIK KOJI SE PRIKLJUČIO ISLAMSKOJ DRŽAVI: Pre toga veličao Hitlera i tvrdio da su SAD teroristička organizacija

Planeta -

Američki vojnik na dužnosti u Havajima zakleo se na odanost islamskoj državi i pomogao u kupovini drona za korištenje u borbi protiv američkih snaga nego je i izjavio da želi "puškom da pobije gomilu ljudi", stoji u izveštaju FBI-a.

Stariji narednik američke vojske Ikaika Kang (34) usapšen je u subotu zbog optužbi za terorizam. Specijalni agent FBI-a Pol Delakort je izjavio da je Kang davao vojne dokumente ljudima za koje je smatrao da će ih proslediti ID, ali kako se radilo o tajnim agentima, oni nikada nisu dospeli do terorističke organizacije. Dodao je kako smatra da je delovao sam, bez udruživanja ss opasnim osobama.

Kangov adokat Birni Bervar kaže da njegov klijent pati od psihičkih problema prouzrokovanih vojnom službom, što je prijavljeno vladi, ali mu je lečenje odbijeno.

Kang je priznao da se zakleo na odanost vođi ID Abu Bakr al-Baghdadiju. Mislio je da se u stanu u Honoluluu sastaje sa jednim od terorista, a sa tajnim agentom je prilikom zakletve snimio uputstv za njihovu borbu protiv američkih snaga.

Vojna dozvola mu je oduzeta 2012. zbog objavljivanja komentara s podrškom ID i pretnjama da će ubijati svoje američke kolege. Prema jednom od izvora, izjavio je i da je "Amerika jedina teroristička organizacija na svetu" i da je "Hitler bio u pravu jer je verovao u masovno ubijanje Jevreja".

Godinu dana kasnije vraćena mu je dozvola za rad u vojsci nakon što je "ispunio sve potrebne uslove". Vojska je posumnjala da je radikalizovan 2016., kada je pokrenuta tajna istraga FBI.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track