(VIDEO) LETEĆI TITANIK JE ZA DLAKU IZBEGNUT: Snimak kontrole leta otkriva koliko je blizu bila katastofa sa 4 aviona puna putnika
Foto: Profimedia

sreća

(VIDEO) LETEĆI TITANIK JE ZA DLAKU IZBEGNUT: Snimak kontrole leta otkriva koliko je blizu bila katastofa sa 4 aviona puna putnika

Planeta -

Let Er Kanade iz Toronta za San Francisco za dlaku je izbegao potencijalno najgoru nesreću u istoriji vazduhoplovstva, jer je skoro sleteo na prilaznu pistu na kojoj su četiri aviona čekala dozvolu za poletanje, javlja BBC.

Let AC759 dobio je dozvolu za sletanje prošlog petka, ali pilot je greškom poravnao avion sa prilaznom pistom gde su četiri aviona čekala dozvolu za poletanje. U jednom trenutku, kontrolor leta je shvatio šta se događa i hitno naredio pilotu da prekine sletanje. U sledećem prilazu Airbus A320 sleteo je bez problema.

U medijima se pojavio i navodni snimak radio-komunikacije između pilota, kontrole leta i jednog od pilota parkiranih avona, koja jasno prikazuje koliko je malo nedostajalo za katastrofu.

"Vidim neka svetla na pisti", rekao je pilot Airbusa.

" Nema drugih aviona na pisti" odgovorio je kontrolor leta.

Tu se ubacio neidentifikovano glas koji je rekao: "Gde ide ovaj? Sleće na prilaznu pistu!"

Kontrolor leta naredio je pilotu da smesta započne penjanje i pokuša novi prilaz aerodromu, nakon čega se čuo pilot aviona koji je čekao na pisti.

"Er Kanada je upravo preleteo iznad nas!" kazao je jedan od pilota.

Kurir.rs/BBC

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track