(VIDEO) ISLAMISTI UBIJALI ZA ŠAKU DOLARA: Dok su obični vojnici dobijali siću, vođe živele kao na Beverli Hilsu
Foto: AP

nepravda

(VIDEO) ISLAMISTI UBIJALI ZA ŠAKU DOLARA: Dok su obični vojnici dobijali siću, vođe živele kao na Beverli Hilsu

Planeta -

Federalna policija Iraka pronašla je u zapadnom delu Mosula dokumente terorističke organizacije Islamska država u kojima se navodi da je prosečna plata teroriste iznosila oko sto dolara. Pored toga, ustanovljeno je da je plata varirala u zavisnosti od toga koliko je borac imao žena i dece.

Najnižu platu od 72 dolara dobijali su borci bez dece, a veći deo sredstava, 40 dolara, odlazio je na osnovne potrepštine, tako da su na ruke teroristi–samci dobijali svega 32 dolara mesečno.

Ističe se da plata nije prelazila sumu od trista dolara, kao i da su najveća primanja dobijali invalidi koji su ranjavani prilikom bombardovanja ili za vreme terorističkih napada.

Iračka policija takođe je saznala da teroristi koji su prebegli u Tursku nakon vojne operacije oslobođenja Ninave neće biti plaćeni za svoj angažman zbog ekonomske krize u organizaciji, nakon što su izgubili kontrolu nad naftnim nalazištima prošle godine.

Dodaje se i da su rukovodioci ID dobijali novac od prodaje ukradene imovine.

Iz dokumenta koji svedoči o isplatama novca militantima tokom prošlog meseca Muharrama (prvi mesec muslimanskog kalendara, koji je 2016.godine počeo 3.oktobra), vidi se da su se sume razlikovale u zavisnosti od porodičnog statusa i broja dece članova ID. Najnižu platu su dobijali samci- u iznosu od 72 dolara ili 95 hiljada iračkih dinara. Od ove sume 40 dolara se odbijalo na hranu, tako da je svaki militant na ruke dobijao 32 dolara.

Kao drugi primer navodimo slučaj određenog Abu Džana iz bataljona imama Taramzija. Dotični je rođen 1991.godine, oženjen je i ima troje dece. Njemu je isplaćeno 184 dolara. Dok je Abu Naser, rođen 1962.godine, oženjen i otac šestoro dece dobio 256 dolara. Trebalo bi istaći i da je svim militantima bilo odbijano po 40 dolara za hranu, bez obzira na porodični status.

Lokalni izvor u gradu Mosul je izjavio i da se visina nadnica razlikovala i u zavisnosti od niza drugih okolnosti, ali da je glavni kriterijum bio broj žena i dece.

Što se tiče militanata koji su otišli u Tursku pre početka operacije za oslobođenje Ninevije, oni nisu dobili novac uopšte, svedoči za Sputnjik drugi lokalni izvor. Ovi pripadnici terorističke organizacije prestali su da dobijaju plate i nadnice, zbog ekonomske krize koja je zahvatila ID, nakon što su militanti izgubili kontrolu nad naftnim izvorištima u gradu Kajara, južno od Mosula, još u oktobru prošle godine.

Prema informacijama koje je Sputnjik dobio na licu mesta, nema govora o ravnopravnosti unutar ID. Na primer, šefovi su osim običnih plata dobijali i novac od prodaje ukradene imovine civila. Osim toga „kneževi ID“ su obedovali odvojeno od „običnih smrtnika“, gde bi dobijali najfiniju hranu.

Više rangirani militanti su dobijali po 500 dolara i više. Ovi visoki čelnici ID ipak su osetili na svojoj koži efekte krize, jer je avijacija međunarodne koalicije bombardovala banke odakle su oni dobijali novac.

U septembru prošle godine objavljeni su podaci o platama militanata tokom prvih godina njihove kontrole nad provincijama Ninevija i Anbar. Lokalni izvori iz Mosula su tada posvedočili da je plata inostranim militantima iznosila čak do 1300 dolara. Oni su tada dobijali i kuću ili stan na korišćenje, automobil i gorivo koje u to vreme obični građani nisu mogli ni da sanjaju.

Teroristima je dodeljivana i žena, sa njom su mogli da rade bukvalno šta požele! Što se tiče nadnica koje su isplaćivane lokalnim teroristima, one su bile duplo niže- oko 600 dolara. Svojevremeno su militanti mnogo zarađivali zahvljajući tome što su kontrolisali izvorišta nafte i izvozili ovaj energent u sirovom vidu u susedne države.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track