(VIDEO) NEMA DECU, ALI VREĐA ONE KOJI IH IMAJU: Makron šokirao komentarima o afričkim ženama
Foto: Reuters

nehumano

(VIDEO) NEMA DECU, ALI VREĐA ONE KOJI IH IMAJU: Makron šokirao komentarima o afričkim ženama

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron izazvao je bes i zgražavanje javnosti svojim komentarima o Africi tokom samita G20 u Hamburgu.

Novinar iz Obale slonovače upitao je Makrona zašto ne postoji Maršalov plan za Afriku, odnosno plan za ekonomsku pomoć kakvu su SAD pružile Evropi nakon Drugog svetskog rata. Francuski predsednik tada je počeo da govori o "civilizacijskim problemima" u Africi.

"Izazov u Africi je potpuno drugačiji, problem je puno dublji. Danas je to civilizacijski problem. Propast država, kompleksne demokratske tranzicije, demografska tranzicija", započeo je Makron.

"Jedan od najvećih izazova Afrike je to što u nekim državama u današnje vreme jedna žena rodi sedmoro ili osmoro dece", nastavio je. Međutim, statistike pokazuju da ova tvrdnja nije tačna.

Niger ima najveću stopu nataliteta na svetu, a tamo se rađa prosečno 7,6 dece po jednoj ženi. U većini afričkih država stopa nataliteta opada, tako da se prosečno rodi 4,9 dece po ženi.

Makron je u govoru takođe pozvao na partnerstvo u borbi protiv "krijumčarenja, korupcije i demografskih izazova", ali je u potpunosti izostavio ulogu kolonijalizma u istoriji Afrike.

Korisnici društvenih medija obrušili su se na francuskog predsednika, a neki su ga zbog neupućenih komentara nazvali nacistom.

"Licemer i neznalica. Za slučaj da je iko pomislio da je Makron progresivan. Neverovatni komentari", stoji u jednoj od reakcija na Tviteru.

Druga korisnica je napisala: "Makronovi komentari na G20 o Africi su odvratni i ulepšavaju francusku imperijalističku prošlost".

"Makron: Afrika ima civilizacijski problem. Ja: To su kolonizacija, ropstvo i imperijalizam? Makron: Ne, nego to što žene rađaju po sedmoro dece", komentirao je još jedan korisnik.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track