ZA ŠTA LI SE SPREMA: Severna Koreja gomila plutonijum, može da pravi jednu atomsku bombu mesečno!
Foto: Reuters

SATELITSKI SNIMCI OTKRIVAJU ČUDNE AKTIVNOSTI

ZA ŠTA LI SE SPREMA: Severna Koreja gomila plutonijum, može da pravi jednu atomsku bombu mesečno!

Planeta -

Severna Koreja nastavlja da gradi svoj nuklearni arsenal uprkos negodovanju ostatka sveta, a sudeći prema termalnim fotografijama, sumnja se da ova zemlja gomila plutonijum.

Organizacija "38 North" koja se upravo specijalizovala za praćenje aktivnosti Severne Koreje tvrdi da Pjongjang poseduje više plutonijuma nego što se ranije smatralo.

foto: Reuters

Severna Koreja proizvodi atomske bombe koristeći uranijum i plutonijum, i do sada bi mogla da ih ima oko 20, a može da proizvodi jednu mesečno, prenose britanski mediji.

Satelitski snimci pokazuju objekat za obogaćivanje uranijuma što može ukazati da se tamo odvija proces centrifuge kojim se povećavaju zalihe obogaćenog uranijuma.

Prošlogodišnji izveštaj američkog nuklearnog eksperta Sigfrida Hekera procenjuje da Severna Koreja ima od 32 do 54 kilograma plutonijuma, dovoljno za 6 do 8 bombi.

Pre dve nedelje, Pjongjang je slavio uspešno lansiranje interkontinentalne balističke rakete što je povećalo svetsku zabrinutost, a mnoge države su zapretile dodatnim sankcijama.

foto: Reuters

Do sada je ova zemlja testirala pet bombi, a stručnjaci smatraju da bi i šesti test mogao da se dogodi bilo kada.

Podsetimo, u januaru prošle godine tesirana je opasna hidrogenska bomba, a pomenuta interkonitinentalana balistička raketa bi mogla da dobaci do teritorije Aljaske, upozoravaju stručnjaci.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Kurir.rs/Express.co.uk Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track