SRCEPARAJUĆE PORUKE ĆERKE MAJCI IZ SRCA ISLAMSKE DRŽAVE: Mama, pomozi mi, izvuci me iz ovog pakla
Foto: Profimedia

Noćna Mora

SRCEPARAJUĆE PORUKE ĆERKE MAJCI IZ SRCA ISLAMSKE DRŽAVE: Mama, pomozi mi, izvuci me iz ovog pakla

Planeta -

Vafa, koja živi u Holandiji svaku noć provodi u suzama, plače dok čeka dve plave kvačice koje će označiti da je njena 23-godišnja ćerka Maha dobila poruku na Vatsapu. To je jedini znak da je još uvek živa. Maha i njen dvogodišnji sin Odaj zatočeni su u Raki, središtu Islamske države posle konačnog oslobođenja Mosula. Sada je to jedno od najizolovanijih mesta na celom svetu. Maha mora da pronađe neki skriveni kutak gde se može prikačiti na internet daleko od boraca ID i to je jedini način da komunicira sa majkom. "Kad mi se ne javi, kao da deo mene umre", priča Vafa za CNN.

Ovo je samo deo razgovora koje je Vafa pokazala novinarima:

Maha (4. januar 2017.) Mama, Odaj je dobio neku infekciju zato što je pio otrovanu vodu. Uspeli smo na vreme da odemo na hitnu i lekar mi je rekao da mora da pije čistu vodu, ali teško ju je naći. Mama, očajna sam. Ne znam šta ću. Kunem ti se, ne znam šta ću.

Vafa (5. januar 2017.) Srećo, pokušaj da mu nađeš čiste vode. Srećo, reci mi kako ti je.

Maha (10. januar 2017.) Mama, iscrpljena sam i situacija je grozna, Ne mogu više da podnesem ovakav život. Sin mi je bolestan i nema više lekova, niti čiste vode niti bilo čega. Jedva sam pronašla nešto mleka juče.

Vafa (10. januar 2017.) Srećo, kunem ti se da sam razgovarala sa svima, samo da mi dođeš. Pričam s medijima, pričam s lekarom, razgovaram sa čitavim svetom.

Maha (2. februar 2017.) Mama, reci mi kako si ti. Nadam se da si dobro. Jedva sam uspela da nađem internet. Mesto gde sam pronašla pristup dosta je daleko od mesta gde obično boravim. Ne znam da li ću moći da se vratim, možda će ga zatvoriti.

Vafa (2. februar 2017.) Srećo, pokušaj da odeš, pokušaj barem do drugog sela dok ne rešimo kako da te prebacimo u Tursku.

Maha (5. februar 2017.) Mama, zašto mi ne odgovaraš? Molim te, odgovori mi. Reci mi kako si.

Vafa (6. februar 2017.) Srećo, rekla sam ti da sam s lekarom. Ne znam kad ćeš opet imati pristup internetu. Zašto ti ne bih odgovorila, dušo, živote moj? Vreme provodim u bolnici, pijem tablete za spavanje i imala sam nekoliko nervnih slomova. Prošlo je više od mesec dana...

Maha (10. mart 2017.) Mama, obećala si da ćeš me izvući iz ovog pakla. Mama, imam noćne more. Sanjam da će doći i ubiti me. Kad ti pošaljem poruku, sve brišem zato što se toliko bojim. Vidim ih svuda. Iscrpljena sam zbog ovog života.

Vafa (10. mart 2017.) Srećo, kunem ti se da nema s kim nisam pričala, s lekarima, advokatima, novinarima, nema s kime na svetu nisam pričala o tebi i Odaju. Učiniću nemoguće samo da te izvučem.

Maha (15. mart 2017.) Mama, moram da se vratim. Ne mogu da ostanem ovde. Bojim se da će me uhvatiti. Bojim se da će mi nauditi ako saznaju da sam ti slala poruke i da sam ti pričala o životu ovde. Oni misle da je zločin pričati s ljudima izvan Rake. Pokušaću da ti se opet javim.

Vafa (15. mart 2017.) Srećo, gde si? Odgovori mi. Daj da ti čujem glas.

Maha (23. maj 2017.) Mama, odgovori mi. Zašto mi ne odgovaraš? Preselili smo se na drugo mesto i ne znam kad ću opet moći da nađem internet. Islamisti su svuda, ali ja se bojim da neću moći opet doći na internet. Bojim se, a Odaj je iscrpljen.

Vafa (23. maj 2017.) Srećo, ako misliš da je još opasnije, nemoj da ideš. Ne bih mogla da podnesem da ti ne čujem glas.

Ostatak dopisivanja možete da pročitate na portalu CNN-a.

(Foto: Profimedia)

(Kurir.rs/cnn.com)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ratuju za veru, ali i debelu platu: Ko su ljudi koji iz Srbije odlaze na sirijski front?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track