FRANCUSKA POZIVA ZALIVSKE ZEMLJE DA OBUSTAVE BLOKADU KATARA: Sankcije najviše pogađaju obične ljude
Foto: Profimedia, Printscreen YT

Prećerali

FRANCUSKA POZIVA ZALIVSKE ZEMLJE DA OBUSTAVE BLOKADU KATARA: Sankcije najviše pogađaju obične ljude

Planeta -

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan pozvao je danas četiri arapske zemlje koje nastoje da izoluju Katar da momentalno ukinu mere koje pogađaju populaciju te male zemlje u Persijskom zalivu i okončaju krizu koja traje duže od mesec dana.

"Francuska poziva na ukidanje tih mera, naročito onih koje pogađaju stanovništvo (Katara), i posebno mera koje utiču na porodice s mešovitim brakovima čiji su članovi razdvojeni", rekao je Le Drijan novinarima posle susreta s katarskim kolegom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem, prenosi Asošiejted pres.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli su početkom juna odnose s Katarom i fizički izolovale tu zemlju iz vazduha, s mora i kopna, zbog njegove navodne podrške ekstremističkim grupama u regionu.

Četiri arapske zemlje su ukinule letove za Dohu i zatvorile svoje nebo za avione iz Katara. Saudijska Arabija je zatvorila jedinu kopnenu granicu Katara, čime je uticala na uvoz hrane u tu uglavnom pustinjsku zemlju.

Četiri zemlje su takodje proterale sve katarske državljane, čime su uticale na porodice s mešovitim brakovima, studente i ljude koji su tražili lekarsku pomoć, između ostalih. Pre izbijanja krize državljani Katara mogli su bez viza da putuju u zemlje Persijskog zaliva, navodi AP.

Te četiri arapske zemlje postavile su 22. juna Kataru 13 zahteva, među kojima su prestanak podrške ekstremističkim grupama, zatvaranje medijske kuće Al Džazira, prekid odnosa s Iranom i zatvaranje turske vojne baze u Kataru.

Katar je odbacio optužbe da podržava teroriste i odbio postavljene zahteve.

Život u Kataru nije znatno promenjen uprkos blokadi četiri arapske zemlje. Katarska vlada oslanja se na pomoć saveznika Turske, od koje uvozi hranu.

Američki državni sekretar Reks Tilerson posetio je ove nedelje Katar, Saudijsku Arabiju i Kuvajt, koji deluje kao posrednik u tom sukobu. Tilerson je 11. jula potpisao s katarskim vlastima sporazum o borbi protiv terorizma.

U Kataru se osim turske vojne baze nalazi i vazduhoplovna baza Udeid, najveća američka baza na Bliskom Istoku. U njoj je stacionirano oko 10.000 američkih vojnika i ona je centar za operacije međunarodne koalicije protiv Islamske države.

(Foto: Profimedia)

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Strašno! Nemar države doveo do ubistva dve žene i deteta!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track