SUROVO: Kim Džong Un iznajmljuje robove Putinu!
Foto: Reuters, EPA

VOĐA SEVERNE KOREJE SE SNAŠAO

SUROVO: Kim Džong Un iznajmljuje robove Putinu!

Planeta -

U Rusiji u neljudskim uslovima radi preko 50.000 državljana Severne Koreje, koji godišnje zarade najmanje 120 miliona evra, ali najveći deo novca pokupi vlast u Pjongjangu

SEUL - Najbolji izvozni proizvod Severne Koreje su robovi! Zapravo, na desetine hiljada robova, koji rade u neljudskim uslovima i zahvaljujući kojima vođa Kim Džong Un, ima preko neophodan stalan prihod deviza.

Kako navode organizacije za zaštitu ljudskih prava, S. Koreja je poslala najmanje 50.000 svojih državljana na robovski rad u Rusiju i režim ovim radnicima otima veći deo zarađenog novca.

Prosečna plata

Procenjuje se da ovi radnici godišnje u Rusiji zarade oko 120 miliona evra. Izvoz robova se odvija pod budnim okom režima u Pjongjangu, kao i u Rusiji, gde su korumpirani lokalni gubernatori verni režimu u Moskvi, odnosno predsedniku Putinu.

Foks njuz prenosi da robovima otimaju do čak 90 odsto zarade. Severnokorejski radnici u Rusiji imaju prosečnu platu od oko 50.000 rubalja mesečno (oko 730 evra). Najveći deo plate uzima im Radnička partije S. Koreje.

- Režim u Pjongjangu sprovodi striktan režim kontrole radnika u inostranstvu. Tako se dolazi do deviza. To traje već nekoliko godina - kaže Skot Sajnder, direktor Saveta za međunarodne odnose iz SAD.

Severnokorejski radnici učestvovali su u izgradnji stadiona Krestovski u Sankt Peterburgu.

foto: EPA

Iscrpljujuće sankcije

On je koštao preko pola milijarde dolara. Na njemu je odrigrano finale Kupa konfederacija. Međunarodne sankcije iscrple su novčane zalihe režima u Pjongjangu.

Rusi prezadovoljni

SAMO RADE, SPAVAJU I JEDU

Ruski poslodavci su prezadovoljni robovima.

- Oni ne uzimaju slobodne dane i nemaju praznike. Oni samo rade, jedu i spavaju, a spavaju malo. Oni su praktično robovi - rekao je jedan ruski poslodavac, koji je želeo da ostane anoniman.

Na robovskom radu u Rusiji poginulo ih je par desetina.

Kurir / E.K.

Foto: Reuters, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track