PRERASPODELA LIDERSTVA: Šta se krije iza osmeha, ko je danas glavni u Evropi?
Foto: RT Video Screenshot

Disbalans

PRERASPODELA LIDERSTVA: Šta se krije iza osmeha, ko je danas glavni u Evropi?

Planeta -

Iza osmeha oko obnovljene dinamike francusko-nemačkih odnosa i Evrope, na pomolu je rivalstvo Emanuela Makrona i Angele Merkel, piše AFP.

"Diplomatski puč" koji je ove nedelje organizovao novi francuski predsednik pozivajući američkog predsednika Donalda Trampa na državni praznik kao i nedavna poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Francuskoj, predstavlja primer preraspodele uloga liderstva u Evropi.

"Francuska je ponovo u igri", ocenio je predsednik Fondacije Šuman specijalizovane za evropska pitanja Žan-Dominik Đulijani.

Nemačka kancelarka je nekoliko godina bila dominantna na evropskoj diplomatskoj sceni. Merkelova je bila najviše citirana u anglosaksonskim medijima posle odluke Velike Britanije da istupi iz članstva u EU, potom posle izbora Trampa u SAD u kojima je predstavljena kao "novi lider slobodnog sveta" prema rastućem populizmu i autoritarizmu. Sama nemačka kancelarka ne voli da je na taj način gledaju. Njena dominantnija uloga u Evropi više je rezultat date situacije nego njene volje za tim, navela je francuska agencija. Doskorašnji francuski predsednik Fransoa Oland suočen sa ekonomskim problemima u zemlji i sve većom nepopularnošću nije imao dovoljno prostora da se glas Francuske čuje u rešavanju nekih pitanja u Evropi. Velika Britanija se zbog Bregzita sama udaljila kao mogući lider u Evropi, dok je Poljska kritikovana zbog autoritarizma, a Italija i Španija ekonomski su oslabljene. Dolaskom Makrona na vlasti u Francuskoj uloga liderstva se može promeniti.

Nemački diplomatski izvori rekli su da su iznenađeni dolaskom Trampa u Pariz. List Špigl je ocenio da je Makron tim gestom želeo da "laska Trampu, ali i da provuče zamisao da je mogući lider u Evropi". Makron je odlučio da Trampa "vrati i krug" da ne bi bio izolovan, dok je Angela Merkel zauzela čvrst stav prema američkom predsedniku kojeg stalno kritikuje zbog protekcionizma ili odluke da se SAD povuku iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promenama. Mediji u Švajcarskoj ocenjuju da bi Makron mogao da zameni nemačku kancelarku, koja se ne bi tome protivila jer se priprema za parlamentarne izbore i ne želi da samo Nemačka "drži uzde Evrope". AFP zaključuje da će "trenutak istine" o vodećoj ulozi u Evropi biti tek posle izbora u Nemačkoj zakazanih u septembru.

(Foto: Printscreen)

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Pet činjenica koje niste znali o Emanuelu Makronu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track