EU IH OPTUŽUJE ZA UČEŠĆE U NAPADU HEMIJSKIM ORUŽJEM: Sankcije protiv 16 sirijskih naučnika
Foto: Reuters, Foto: Reuters

KRETANJE OGRANIČENO, IMOVINA ZAMRZNUTA

EU IH OPTUŽUJE ZA UČEŠĆE U NAPADU HEMIJSKIM ORUŽJEM: Sankcije protiv 16 sirijskih naučnika

Planeta -

Britanski ministar inostranih poslova Boris Džonson izjavio je da će Evropska unija sankcionirati 16 Sirijaca zbog njihove navodne uloge u upotrebi hemijskog oružja protiv civilnog stanovništva.

Mediji, pozivajući se na zvaničnike Velike Britanije, pišu da će sankcije biti usmerene na 16 naučnika sirijskog istraživačkog centra optuženog od Vašingtona za proizvodnju hemijskog i balističkog oružja. Očekuje se da će lista sa njihovim imenima biti objavljena u Briselu.

"Šesnaest osoba biti sankcionisano, njihovo kretanje će biti ograničeno, a imovina zamrznuta", rekao je Džonson prilikom dolaska u Veće za spoljne poslove. "U pitanju je vojno i tehničko osoblje."

U aprilu je Bela kuća već sankcionisala 271 radnika centra zbog navodnog učešća u proizvodnji hemijskog oružja u Siriji. Restriktivne mere uključivale su zamrzavanje imovine sankcionisanih lica u američkim bankama, kao i zabranu američkih kompanija da obavljaju poslovanje sa tim pojedincima.

Nacionalna koalicija za sirijske revolucionarne i opozicione snage objavila je 4. aprila da je desetine ljudi ubijeno napadom hemijskim oružjem u provinciji Idlib. Opozicione snage pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država optužile su za incident snage koje predvodi predsednik Sirije Bašar al Asad.

Damask je negirao učešće u incidentu, rekavši da je u januaru 2016. godine Organizacija za zabranu hemijskog oružja potvrdila potpunu eliminaciju skladišta hemijskog oružja sirijske vlade.

Asad je rekao da u Idlibu nije bilo hemijskog napada, a da je video-snimak koji je koristi kao dokaz bio falsifikovan. Sirijski vođa nazvao je incident provokacijom da opravda napad Vašingtona na vojni aerodrom sirijske vlade 6. aprila.

(Kurir.rs/ Sputnjik)

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track