(VIDEO) KUĆA KO AVION! Ovo je definitivno najluđa vila na svetu
Foto: Printscreen Twitter

Samo što ne poleti!

(VIDEO) KUĆA KO AVION! Ovo je definitivno najluđa vila na svetu

Planeta -

Oblik koji najviše simbolizuje ljubav nije srce već avion, barem ako pitate Lizu Džamal. Ova Nigerijka zamolila je supruga da joj izgradi kuću u obliku aviona zato što je izrazito volela da putuje. A avioni su joj bili omiljeni način putovanja.

Istini za volju, njenom mužu Saidu je trebalo dve decenije da počne s gradnjom kuće. Počeo je 2002. godine, ali posao je izrazito sporo napredovao zato što je insistirao da je svojeručno izgradi, iako je i sam imao krcat raspored, te je često bio na poslovnom putu.

"To je moja kuća. Ne žuri mi se", ispričao je za Vašington Post 2002. godine.

Tada je otkrio da je počeo s gradnjom tridesetak metara dugog aviona kako bi nagovorio suprugu da ostane što više kući, ali ona mu je samo uz osmeh odgovorila da već planira svoje iduće putovanje.

Nekima se nije svidelo da na brežuljku iznad Abuje niče nova vila, a pogotovo kad se pogleda koliko su male ostale kuće u gradu, ali zato su drugi jako zadovoljni da je napokon neko doneo dašak ekstravagancije u planski grad. Abuja je, naime, osnovana 1976. godine kao novi i uređeni glavni grad kompleksne nacije koja se često nalazila pred raspadom po etničkim ili verskim granicama. Od 1991. godine, Abuja je i službeno postala glavni grad, ali istovremeno je i najvažniji i najmanje važan grad u Nigeriji.

Čak ni u vreme nastanka reportaže Vašington Posta, više od decenije pošto je Abuja postala glavni grad, praktično ni jedan političar nije ostao preko vikenda u tom gradu. Svi su žurili da se vrate kući, te bi subotom i nedeljom ulice često bile potpuno prazne.

(Foto: Printscreen Twitter)

(Kurir.rs/Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track