(VIDEO) JEZIVO BUĐENJE ZA DANSKU GRADONAČELNICU: Možda nije trebala da podrži izgradnju džamije
Foto: Youtube screenshot/RT

dramatično

(VIDEO) JEZIVO BUĐENJE ZA DANSKU GRADONAČELNICU: Možda nije trebala da podrži izgradnju džamije

Planeta -

Gradonačelnicu danskog grada Roskilda probudila je muzika koja je imitirala islamski poziv za molitvu. Lokalni anti-muslimanski aktivisti koji su ga pustili time su hteli da se suprotstave izgradnje džamije u gradu.

Članovi grupe "Stop islamizaciji Danske" (SIAD) posetili su Joi Morgensen, gradonačelnicu Roskilda, nakon što je promovisala izgradnju nove džamije u gradu, a sa čijih minareta će se pozivati na molitvu, prenosi Ekstra Bladet. Antimuslimanski aktivisti postavili su zvučnike blizu praga Morgensenove praga, emitujući ono što je trebalo da zvuči kao tradicionalni muslimanski poziv molitvi.

Danska, u kojoj živi oko 200.000 muslimana, nedavno je postala prva nordijska zemlja koja je otvorila žensku džamiju u cilju suzbijanja dugo utvrđenih stereotipa koji su doveli doreligije kojom dominiraju muškarci

"Mi smo normalizovali patrijarhalne strukture u našim verskim institucijama, ne samo u islamu, već iu okviru judaizma i hrišćanstva i drugih religija. I želeli bismo da to promenimo", Šerin Kankan, advokat ženske džamije i jedan od imama koji će voditi molitve, kaže za AFP. Izgleda da druge danske džamije promovišu mnogo ekstremnije stavove, prema lokalnim medijima. U februaru prošle godine, u dokumentarnom filmu "Džamije iza vela", koji je emitovan na državnoj televiziji, snimljen je vodeći propovednika džamije u Arhusu koji se zalagao za smrt preljubnika, nevernija i ateista.

Kurir.rs/RT

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja