(VIDEO) DŽIHADISTI SAD MOLE ZA SMRT: Stotine zarobljenika samo želi da umre i spasi se iz pakla u kom su!
Foto: Foto Tanjug/AP

jedni drugima na glavi

(VIDEO) DŽIHADISTI SAD MOLE ZA SMRT: Stotine zarobljenika samo želi da umre i spasi se iz pakla u kom su!

Planeta -

Stotine osumnjičenih da su džihadisti Islamske države, a koje su zarobili pripadnici iračke vojske nalaze se u pretrpanom zatvoru u blizini Mosula.

Izveštači agencije AP videli su više od 100 zatvorenika nabijenih u jednu mračnu prostoriju, kako rame uz rame sede na podu. Nema struje ni ventilacije, uprkos dnevnim temperaturama koje su i preko 45 stepeni Celzijusa.

Irački oficir koji je zadužen za zatvor kaže da u njemu trenutno imaoko 370 zarobljenika. On navodi da su zatvori pretrpani jer su iračke snage, ovog meseca, očistile zadnja uporišta džihadista u gradu, posle devetomesečne borbe.

Među zatvorenicima ima inficiranih raznim bolestima, imaju problem s kožom, većina ne hoda. Noge su im otečene jer ne mogu da mrdnu, kaže ovaj oficir.

Za protekla tri meseca, više od 1.150 pritvorenika je prošlo kroz zatvor. Na dalju istragu u Bagdad poslato je njih 540. Južno od Mosula, u bazi Kajara, je ostali deo zarobljenih, njih oko 2.800. Stotine drugih drže u manjim objektima.

Dok su iračke snage, potpomognute SAD, osvajale deo po deo grada, džihadisti su civile koristile kao živi štit. Mnogi borci su pobegli iz grada krijući se među stanovništvom koje je bežalo. Zatvorenici tvrde da su nevini.

"Među ovim ljudima nećete naći 10 pravih članova ID. Svi su ovde više od 6 meseci. Od kada sam ja ovde, već 8 meseci, samo jednom sam video Sunce", tvrdio jedan.

foto: Printscreen Youtube

On dodaje da su dva zatvorenika umrla u pretrpanoj ćeliji, dodajući da nekim pritvorenicima "gnoj curi iz rana, pa se, kad jednom odu u bolnicu, iz nje vraćaju amputirasnih nogu ili ruku".

"Želimo da umremo. Niko od nas nije imao posete, ne dolaze na ni članovi porodica. Oni čak i ne znaju da smo ovde", kaže drugi pritvorenik.

foto: Printscreen Youtube

Iz oslobođenog Mosula stižu užasavajuće slike izgladnele dece izvučene iz ruševina, čiji su se fanatični roditelji razneli bombama. Učenica iz Nemačke, koja je pobegla da se pridruži ID, pronađena je juče u Mosulu, gde je navodno bila deo ženskog snajperskog odreda smrti. U ruševinama su pronađeni dokumenti koji su otkrili kako su šefovi ID prodavali žene kao seksualne robinje.

Kurir.rs/San

Fotp Tanjug/AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ratuju za veru, ali i debelu platu: Ko su ljudi koji iz Srbije odlaze na sirijski front?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track