VREME JE DA SE ZAMISLIMO! Šokantno upozorenje naučnika: Zemlja postaje planeta plastike!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

VELIKI PROBLEM

VREME JE DA SE ZAMISLIMO! Šokantno upozorenje naučnika: Zemlja postaje planeta plastike!

Planeta -

Američki naučnici izračunali su da je do sada u svetu proizvedeno ukupno 8,3 milijarde tona plastike, a polovina tog materijala u poslednjih svega 13 godina.

Ukupna količina do sada proizvedene plastike jednaka je težini 25.000 oblakodera "Empajer stejt bilding" u Njujorku ili milijardu slonova.

Stručnjaci su naveli da je 8,3 milijarde tona plastike zapravo napravljeno u poslednjih 60 ili više godina, a da veliki problem predstavlja to što se predmeti od plastike, kao što su ambalaže, uglavnom koriste tokom kratkog vremenskog perioda pre odbacivanja.

Od početka masovne proizvodnje 1950-ih godina, polimeri su sada svuda oko nas - od ambalaže za hranu i odeće do delova aviona.

Više od 70 odsto ukupne proizvodnje sada predstavlja otpad, uglavnom na deponijama, mada je zagađenje široko rasprostranjeno, pa zahvata i okeane.

"Ubrzano postajemo 'planeta Plastika' i ako ne želimo da živimo u takvom svetu, onda treba da razmislimo o načinu na koji koristimo pojedine materijale, a naročito plastiku", rekao je profesor kalifornijskog Univerziteta Santa Barbara, Roland Gejer.

Oko 30 odsto do sada proizvedene plastike u svetu i dalje je u upotrebi, dok je svega devet odsto odbačene plastike reciklirano, navedeno je u izveštaju objavljenom u časopisu Sajens advanses (Science Advances).

(Kurir.rs/ Beta)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track