(FOTO, VIDEO) NEREDI U JERUSALIMU: Ubijena tri Palestinca, stotine povređene u sukobu sa policijom
Foto: EPA

VELIKI PROTEST ZBOG DETEKTORA METALA

(FOTO, VIDEO) NEREDI U JERUSALIMU: Ubijena tri Palestinca, stotine povređene u sukobu sa policijom

Planeta -

Najmanje tri Palestinca su ubijena, dok su stotine povređene tokom masovnih protesta zbog novih izraelskih mera bezbednosti kod kompleksa džamije al-Aksa u Jerusalimu, navode lokalni mediji.

Kako navodi palestinsko Ministarstvo zdravstva, izraelski naseljenik ubio je 18-godišnjeg Palestinca u četvrti Ras al-Amudu u Istočnom Jerusalimu. Pogibiju mladića su potvrdili i Crveni polumesec i izraelske snage sigurnosti.

Ulice u okolini džamije Al-Aksa i različiti delovi Jerusalima u jednom trenutku su se pretvorili u "ratno područje".

Izraelska policija je koristila gumene metke, zvučne bombe i suzavac. Palestinci su na ovakvu intervenciju uzvratili kamenjem i paljenjem komunalnih vozila.

Jedan od muslimanskih imama Mohamed Husein predvodi na stotine muslimanskih vernika koji protestuju na ulicama, u blizini ulaza u Brdo hrama u Jerusalimu, kojima je rekao da ne smeju da uđu dok Izrael ne ukloni metalne detektore.

Husein je poručio okupljenim muslimanskim vernicima da će ovo biti dugo testiranje volje, preneo je AP.

Palestinski predsednik Mahmud Abas zatražio je od Sjedinjenih Američkih Država da hitno intevenišu i prisile Izrael da ukloni metalne detektore na ulazu u Hramovu goru u Jerusalimu, izjavio je danas palestinski zvaničnik Nabil Abu Rdeneh.

Prema njegovim rečima, Abas je o rastućim tenzijama u Jeruslaimu razgovarao telefonom sa Dažredom Kušnerom, zetom i savetnikom američkog predsednika Donalda Trampa, preneo je AP.

Rdeneh je rekao da je Abas rekao Kušneru da je sitaucija ekstremno opasna i da bi mogla da se otrgne kontroli.

Izraelska policija saopštila je da će metalni detektori ostati na ulazu u Hramovu goru u Jerusalimu, ali i navela da bi policajci mogli da vrše nasumičnu kontorlu.

Izraelska policija uhapsila je najmanje 10 istaknutih palestinskih aktivista u Jerusalimu, uključujući Hatema Abdela Kadera, lidera pokreta Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, saopštili su palestinski izvori.

Do hapšenja je došlo uoči očekivanog masovnog protesta Palestinaca zbog odluke Izraela da uvede metalne detektore na ulazu u Hramovu goru u Jerusalimu, preneo je AP.

Istovremeno, izraelska policija je saopštila da je zabranila muškarcima mlađim od 50 godina da uđu u Stari grad pred današnje redovne molitve petkom, preneo je Rojters.

Protest muslimana u Jerisalimu, foto: Reuters 21.3.2017

U saopštenju izraelske policije navodi se da je ženama dozvoljen ulazak bez obzira na godine.

Muslimanski lideri su pozvali vernike da se danas mole na ulicama kako ne bi bili kontorolisani metalnim detektorima.

Palestinci su se sinoć sukobili sa izraelskim bezbednosnim snagama u blizini spornog jerusalimskog svetilišta, Hramove gore, kada su se vernici skupili zbog molitve.

Portparolka izraelske policije Luba Samri saopštila je da su Palestinci bacali kamenje i staklene boce na policajce, nakon večernje molitve, preneo je AP.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je bilo najmanje 22 povređenih, dok je izraelska policija saopštila da nije bilo povređenih policajaca.

Detektori su postavljeni nakon prošlonedeljneg napada u kome su tri arapska razbojnika ubila dva policajca, pre nego što su sami upucani i ubijeni na ulazu u svetilište.

Izrael pravda detektore kao neophodnu meru, što je, navode, redovna pojava na svetilištima širom sveta.

Kurir.rs/Tanjug/Al Džazira

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track