BRITANCI HTELI DA OSLOBODE HITLEROVOG ZAMENIKA: Godinama molili SSSR da puste Rudolfa Hesa, Moskva ostala neumoljiva
Rudolf Hes na suđenju, Foto: Vikipedija, Foto: Vikipedija

šokantno

BRITANCI HTELI DA OSLOBODE HITLEROVOG ZAMENIKA: Godinama molili SSSR da puste Rudolfa Hesa, Moskva ostala neumoljiva

Planeta -

Velika Britanija uporno je tražila oslobađanje Rudolfa Hesa, zamenika Adolfa Hitlera, iz samice u zatvoru Špandau pre njegovog samoubitva 1987. godine.

Dokumenti koje prenosi Gardian su zaostavština britanskog vojnog upravnika zatvora Špandau, nedaleko od Berlina otkrivaju da su bar trojica ministara spoljnim poslova tražila puštanje Hitlerovog prijatelja zbog humanitarnih razloga.

Jedno pismo koje nikad nije poslato, napisano je u ime premijerke Margaret Tačer 1982. godine. Primalac je trebao da bude sovetski čelnik Leonid Brežnjev. "Uverena sam da nema nikakvog opravdanja za nastavak Hesovog zatočeništva. Ima 88 godina, a u zatvoru je proveo već četrdeset. Čitavih šesnaest godina nema nikakvog društva u zatvoru. Humanitarna pravila nalažu da se prema nikome ne sme tako postupati", stoji u tom pismu.

Britanci su uputili ukupno 11 unilateralnih molbi, a 14 molbi su poslale i američke i francuske vlasti. Sve to su sovjetske vlasti jednostavno odbile zato što su bile uverene da bi puštanje zamenika nacističkog vođe bila uvreda desetinama miliona mrtvih sovjetskih civila i vojnika. Postojali su i opravdani strahovi da bi Hesovo puštanje izazvalo novi talas neonacizma.

Hes je izvršio samoubistvo 17. oktobra 1987. godine nakon što je bio jedini zatvorenik sve od 1966. godine i puštanja Alberta Špera, nacističkog arhitekte, i Baldura fon Širaha, nekadašnjeg šefa Hitler Jugenda i guvernera Beča. Nakon njegove smrti uništen je čitav zatvor Špandau kako ne bi postao hram neonacistima kakav je sa vremenom postala Hitlerova rodna kuća.

Zanimljivo je spomenuti da su Špandauom zajednički upravljali saveznici, a većina nedavno objavljenih dokumenata pripadala je poslednjem britanskom guverneru zatvora pukovniku Toniju Le Tisieru.

Interni dokumenti ministarstva spoljnih poslova više se tiču brojnih kontroverzi koje su pratile Hesa poslednjih decenija. U njima piše da nije bilo nikakve zavere o njegovom begu u Škotsku. Hes je, naime, uhvaćen u Škotskoj 1941. godine gde je planirao susret i pregovore s vojvodom od Hamiltona, inače pravim pionirom letenja.

On je navodno hteo da dogovori saradnju između Velike Britanije i nacističke Nemačke kako bi zajedno vladali svijetom. Istraga britanskog ministarstva spoljnih poslova pokazala je da je Hes samostalno odlučio da dođe u Škotsku, a u zarobljeništvu nije otkrio nikakve nemačke vojne tajne iako je operacija Barbarosa, propala invazija Sovjetskog saveza, počela tek mesec dana nakon njegovog dolaska.

Hes nikada nije dobio službenu dijagnozu mentalne nestabilnosti, iako su lekari redovno izveštavali da je sklon histeričnoj amneziji, deluzijama i paranoičnim psihozama.

Neki dokumenti pokazuju i da su vlasti ozbiljno shvatile optužbe bivšeg zatvorskog lekara Hjua Tomasa koji je u knjizi objavljenoj krajem osamdesetih godina tvrdio da su nacisti ubili pravog Hesa i podvalili lažnjaka.

On je tvrdio da zatvorenik broj sedam nema ožiljke koje je Hes dobio nakon ranjavanja u Prvom svetskom ratu, a da Hesov Messerschmitt Me-110 uopštee nije mogao doleteti do Škotske. Britanske vlasti su šturim saopštenjem za javnost odbile sve navode iz knjige, ali iza kulisa su pokrenuli čak četiri istrage da bi se utvrdila istina. Zaključili su da je Tomasova knjiga prepuna neistina i fabrikacija. Toliko su se sprdali sa Tomasovim navodima da je Hesova supruga Ilsa jednom prilikom pozdravila Le Tisiera pitanjem: "Kako je lažnjak danas?"

Kurir.rs/Expres.hr

Foto: Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track