NIŠTA NIJE TAJNA: U ovoj evropskoj zemlji zna se koliku ko ima platu, čak piše i na Fejsbuku
Foto: Profimedia

TRANSPARENTNOST IPAK IMA CENU

NIŠTA NIJE TAJNA: U ovoj evropskoj zemlji zna se koliku ko ima platu, čak piše i na Fejsbuku

Planeta -

U jednoj evropskoj državi informacije o platama građana su javne, a objavljuju se čak i na Fejsbuku. U Norveškoj svako može da sazna koliku ko platu ima i ta činjenica ponekad uzrokuje probleme.

Informacije o iznosu plata građana počele su pre nekoliko godina da se objavljuju i na Fejsbuku.

"U jednom trenutku ste mogli samom prijavom na Fejsbuk saznati koliko zarađuju vaši prijatelji, postajalo je smešno. Mnogi su počeli da proveravaju plate iz čiste zabave", izjavio je za BBC novinar Tom Stavi.

Takođe, rekao je da je transparentnost podataka o platama važna delimično zbog činjenice da Norvežani plaćaju visoki porez na prihode sa stopom od 40,2 odsto, dok je evropski prosek 30,1 odsto.

"Kada toliko mnogo plaćate, morate znati da i svi ostali plaćaju i imate pravo da znate da se vaš novac ulaže u nešto razumno", dodao je Stavi.

Smatra se da je ovo dobar način da se prevaziđu mnogi problemi iza kojih stoji zavist. Primera radi, na jednom radnom mestu, zaposleni uglavnom znaju koliko zarađuju njihove kolege, tako da podaci koji su se pojavili na Fejsbuku nisu toliko zapanjili Norvežane.

Ipak, pojedinci, među njima i Tom Stavi, lobirali su da se razmisli dvaput pre nego što se krene sa "njuškanjem" po platama prijatelja, rođaka ili komšija.

Inicijativa je urodila plodom, pa je sada nemoguće proveravati visine plata anonimno jer morate ukucati jmbg broj kako bi pristupili registru, navodi BBC.

Kurir.rs/BBC Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: ŠOKANTNO! Oko 200 bombaša samoubica pripremljeno za napade po Evropi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track