(VIDEO) NACISTI IMALI BIZARAN PRIRUČNIK ZA OSVAJANJE BRITANIJE: Najveći problem bile domaćice, a evo i zašto
Foto: Profimedia, AP

neotkriveno

(VIDEO) NACISTI IMALI BIZARAN PRIRUČNIK ZA OSVAJANJE BRITANIJE: Najveći problem bile domaćice, a evo i zašto

Planeta -

Nemačka vojna obaveštajna služba tajno je sastavila dosije o Velikoj Britaniji nekoliko godina pre nego što je Firer bio spreman da je napadne 1940. godine. Oni su bili užasnuti zbog "katastrofalnog" stanja gradova u koje bi nemačke trupe morale da osvoje i načinom života stanovništva. Engleske "Kuće bede" su konstantno bile pod oblacima smoga, a o njima su brinule prljave žene koje nemaju higijenske standarde nemačke domaćice. Vojna vrhovna komanda u Berlinu je napisala da "industrijske gradove u Engleskoj obeležava oblak dima koji stalno leži nad njima. Engleske četvrti radne klase sadrže linije identičnih kuća koje ne mogu biti manje. Teško da ima starih industrijskih gradova u kom nije postojala "četvrt udžerica"."

Hitlerovi stručnjaci verovali su da je nedostatak nacionalnog karaktera kriv za nedostatak urbanog planiranja. Napisali su: "Oni naseljavaju udžerice sa lošim sanitarnim uslovima, prljavštinom i ponekad morbidnim oblicima društvenog postojanja, lošeg su zdravlja, a u nekim slučajevima i pate i od dugotrajne neuhranjenosti". "Uzroci nekih od ovih negativnih događaja nalaze su nesposobnosti posebno među ženama" "Najupečatljivija karakteristika koju prikazuju britanske žene uključuju nedostatak ličnih ambicija, ravnodušnost prema zahtevima zajednice i nacije i interesa koji se zaustavljaju na sportu i seksu". Srednja klasa je imala znatno ugodniji životni stil, ali niži nivo obrazovanja nego u Nemačkoj. Nacistička procena rasne čistosti identifikovala je samo jednu manjinu na koj treba da se pazi - Velšane koji raže nezavisnost.

Obaveštajni službenici su zapazili: "Za razliku Engleza koji su svetle puti, oni su tamni i mali rastom . Iako su u velikoj meri napustili svoj jezik, ipak su zadržali razumno jaku svest o svom prepoznatljivom nasleđu i kulturi. " Odštampano je sedam hiljada primeraka dosijea, ali ih je ostalo samo nekoliko kada su saveznici stigli u Berlin.

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: Profimedia, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track