DEVOJČICA PREŽIVELA SIDU BEZ TERAPIJE: Rođena je sa HIV-om, i već 9 godina živi bez lekova!
Foto: Printscreen Nezavisne.com

čudo

DEVOJČICA PREŽIVELA SIDU BEZ TERAPIJE: Rođena je sa HIV-om, i već 9 godina živi bez lekova!

Planeta -

Devojčica iz Južne Afrike, koja je rođena zaražena virusom HIV-a, već skoro devet godina je dobrog je zdravlja bez lekova.

Ona je samo po rođenju dobijala terapije u prvih nekoliko meseci, saopštili su danas naučnici. Takvi slučajevi lečenja virusa bez terapije su veoma retki i još naučno neobjašnjivi. To je treći slučaj zabeležen kod dece, naveli su u Parizu naučnici na međunarodnoj konferenciji o sidi.

"Taj novi slučaj nam uliva nadu da će u budućnosti neka seropozitvna deca biti rasterećena doživotnog lečenja", izjavio je Entoni Fejusaj, direktor američkog Instituta za infektivne bolesti i autor studije.

Prema njegovim rečima, moguć je recidiv kao kod svake bolesti, ali poslednji slučaj daje nadu u dugotrajnost dobrog zdravlja bez terapije.

Devojčica je deset meseci primala klasiču terapiju protvi virusa HIV-a. Posle skoro devet godina, virus je i dalje "uspavan" iako devojčica ne prima terapiju.

To nije reč o izlečenju, jer je HIV i dalje prisutan, ali je virus oslabljen i ne može da se razmnožava niti da se prenosi i to bez terapije. Pacijenti zaraženi tim virusom obično moraju doživotno i svakodnevno da primaju terapiju da bi postigli taj efekat.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen nezavisne.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track