BOGATI SU, ALI MLADI IM SE UBIJAJU: Japan želi da smanji stopu samoubistava
Foto: Profimedia

BOGATI SU, ALI MLADI IM SE UBIJAJU: Japan želi da smanji stopu samoubistava

Planeta -

TOKIO - Japanska vlada usvojila je danas niz mera u pokušaju da u narednih deset godina za 30 odsto smanji stopu samoubistava, koja je tamo najviša među sedam industrijski najrazvijenijih zemalja.

U dokumentu "Opšte odredbe protiv samoubistva", koji se ažurira svakih pet godina i baziran je na aprilskom izveštaju ad hok komisije, precizira se da je, iako već nekoliko godina broj samoubistava opada, neophodno preduzeti dodatne mere.

Japan, sa 127 miliona stanovnika, dugo je imao po 30.000 samoubistava godišnje, a prošle godine ih je bilo 21.897. Po podacima Svetske zdravstvene organizacije, 2015. godine je u Japanu na 100.000 stanovnika bilo 18,5 samoubistava, dok ih je deset godina ranije bilo 24,2. Slede Francuska sa 15,1, SAD sa 13,4, Velika Britanija sa 7,5 i Italija sa 7,2.

Cilj Japana je da broj samoubistava smanji bar na 13 na 100.000 stanovnika do 2025, što bi bilo 30 odsto manje nego 2015.

foto: Profimedia

Mladi su i dalje najranjiviji

Jedna od najvećih teškoća je smanjenje stope samoubistava među dvadesetogodišnjacima, koja stagnira. Namera je da se poboljša prevencija u školama, da se na društvenim mrežama bolje otkrivaju njihovi pozivi u pomoć i da se poboljša kvalitet međuljudskih odnosa, smatraju eksperti iz komisije.

Potrebno je i poboljšati prilike na radnom mestu, posebno za mlade, a u izveštaju se kao neophodne mere navode i borba protiv zlostavljanja zasnovanog na hijerarhiji i zaštita mladih majki.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: Ilustracija Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track