BRISEL SPREMIO KONTRAMERE PROTIV SAD: Nove američke  sankcije Rusiji ugrožavaju osam vitalnih projekata EU!
Foto: AP

Junker sazvao hitnu raspravu

BRISEL SPREMIO KONTRAMERE PROTIV SAD: Nove američke sankcije Rusiji ugrožavaju osam vitalnih projekata EU!

Planeta -

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker sazvao je za danas hitnu raspravu o mogućem odgovoru Evropske unije u slučaju da Amerika, bez obzira na primedbe Brisela uvede nove sankcije Rusiji.

”Bela kuća je proučila zakon o jačanju sankcija protiv Rusije, Irana i Severne Koreje i raduje se što je Kongres odobrio završni dokument", izjavila je portparolka američke administracije, Sara Sanders.

Ako američki dokument bude odobren od strane Senata i predsednika Sjedinjenih Država, posle potpisivanja Donalda Trampa stupa na snagu.

Sankcije su navodno, usmerene protiv Irana, Severne Koreje i Rusije, međutim one direktno blokiraju osam evropskih projekata i brojne kompanije.

foto: EPA

Prema novom nacrtu, američke vlasti spremne su da kazne sve kompanije koje podrže ili učestvuju u izradi bilo kog projekata koji ima veze sa Rusijom.

EU posebno ugrožavaava blokada projekata ”Baltic LNG” (Royal Dutch Shell i Gazprom), gasovod ”Plavi tok” (Eni i Gasprom), ”Kaspijski gasovod” (Šel (Shell), Eni i Rosnjeft), “Severni tok 1″ (više evropskih kompanija i Gasprom), ”Severni tok 2” (evropske kompanije i Gasproma), širenje ”Sahalin 2” (Šel i Gasprom), razvoj energetskih projekata ”Šah Deniz” i ”Južni Kavkaz” (BP i Lukoil) i projekt na polju ”Zor Fild” (BP Eni i Rosnjeft).

foto: printscreen ingworldnews.com

"Na današnjoj hitnoj sednici ćemo razmotriti videćemo moguće ”odgovore” i stav Evropske komisije o ovom pitanju", rekao je Junker.

Dokument koji je pripremljen za sastanak Evropske komisije u sredu, u koji je "Fajnenšel tajms“ imao uvid, predstavlja nekoliko odgovora, preneo je Sputnjik. Između ostalog, navodi se potreba da se od predsednika SAD Donalda Trampa dobije uverenje da sankcije neće uticati na interese EU, a ukazuje se i na mogućnost da se američke sankcije koje štete evropskim interesima ponište u Evropskoj uniji.

foto: Printscreen Tweet

Junker je pozvao da se hitno razmotre moguće akcije Brisela u slučaju da se evropske energetske i druge kompanije nađu na udaru sankcija o kojima se raspravlja u američkom Kongresu, navodi list. Brisel "bi trebalo da bude spreman da odmah deluje ukoliko Sjedinjene Američke Države preduzmu mere, "ne uzimajući u obzir zabrinutost EU“, navodi se u dokumentu Evropske komisije.

U dokumentu se navodi da "glavna pažnja“ Brisela treba da bude usmerena na traženje od američke administracije "javne ili pismene izjave“ da se nove sankcije neće primenjivati tako da utiču na interese Evropske unije.

Druga opcija koja se pominje u dokumentu Evropske komisije predviđa mogućnost proglašavanja sakcija Vašingtona nevažećim na teritoriji EU, piše list. Takođe se razmatra mogućnost preduzimanja odgovarajućih kontramera koje odgovaraju standardima STO.

”Ako Senat odobri zakon o novim američkim sankcijama protiv Rusije i predsednik Donald Tramp ga pčotpiše Rusija će uzvratiti”, izjavio je, pošto je saznao za ishod glasanja Kongresa, zamenik predsednika Odbora za međunarodne poslove Veća Federacije Rusije, Vladimir Džabarov .

Kurir.rs/logicno.com

Foto printscreen tweet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track