NEVIĐENA MULJAŽA U PENTAGONU: Oružje prodavali i nepostojećim policijskim stanicama
Foto: Vikipedija

navukli ih

NEVIĐENA MULJAŽA U PENTAGONU: Oružje prodavali i nepostojećim policijskim stanicama

Planeta -

Kancelarija američkog Kongresa za odgovornost vlade (GAO) objavila je izveštaj prema kome je Ministarstvo odbrane SAD-a lažnim policajcima prodalo vojnu opremu u vrednosti od 1,2 miliona dolara.

Lažnu stanicu stvorila je vlada SAD kako bi otkrila eventualne malverzacije i prevaru. Tokom 1990-ih godina Pentagon je prodao više od 100 opasnih predmeta lažnoj policijskoj stanici.

Naime, Programom 1033, koji je osnovala američka Vlada, od 1997. godine omogućeno je lokalnoj i državnoj policiji da se prijave za kupovinu suvišne opreme američke vojske, javljaju američki mediji. Pentagon je tako višak "robe" prodavao, ali je imao vrlo malo ili nikakvog uticaja i saznanja na to kako se ta oprema koristi.

Oprema koju je GAO dobio od Ministarstva obrane SAD-a uključivala je naočare za noćno gledanje, simulacione jurišne puške M-16A2 i posebne bombe.

GAO je napravio lažnu internet stranicu sa lažnom adresom sa kojom se prijavio za kupovinu oružja Ministarstvu obrane. U roku od nedelju dana oprema je stigla na lažnu adresu.

Izveštaj GAO-a u kom navode koji su opremu dobili od Pentagona navodi da Vojska SAD "nikada nije na primer posetila našu "lokaciju" ili nešto slično, a "posao" je dogovoren elektronskom poštom", rekla je direktorka agencije za državni nadzor Zina Merit koja je rukovodila operacijom. "To je bilo kao da kupujete nešto na i-Beju".

Nakon što je ovaj izveštaj dospeo u javnost Pentagon je "obećao" da će pojačati svoje postupke za proveru, i to tako da će odsada provera uključivati i odlazak na dotičnu policijsku stanicu kako bi se proverio njegov položaj i dobila valjana identifikacija kada snage sigurnosti dođu da preuzmu zalihe.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Foto: Vikipedija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 22. EPIZODA: Ovan gvozdenog srca - italijanski tek C1 Ariete

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track