SLOVAČKA RADIJE NA SUD NEGO DA PRIHVATI IZBEGLICE: Migrantska kriza nije izbila naglo, već je imala precizan razlog
Foto: EPA

Protivljenje

SLOVAČKA RADIJE NA SUD NEGO DA PRIHVATI IZBEGLICE: Migrantska kriza nije izbila naglo, već je imala precizan razlog

Planeta -

Povodom odluke Evropske komisije da Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj da rok od mesec dana da počnu da primaju izbeglice, ili će ih tužiti sudu, i povodom preporuke savetnika Evropskom sudu pravde da odbaci tužbu Slovačke na te kvote, njen ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak najavio je da će se ona dalje boriti protiv kvota, i pred sudovima.

"Slovačka je bila, jeste i uvek će biti protiv izbegličkih kvota. Paragraf o relokaciji (izbeglica) pominje naglo izbijanje nekakve migrantske krize. Mi smo uvek govorili da to nije bilo naglo, već da je imalo precizan razlog. Recimo, u angažovanju nekih evropskih država u rušenju režima Muamera Gadafija u Libiji kada je Libija postala apsolutno nestabilna zemlja i glavni tok migranata dolazi do danas preko nje", napisao je Kalinjak u komentaru na Fejsbuku.

Kalinjak je naglasio da EU nije smela da izglasa izbegličke kvote jer se nije radilo o naglom izbijanju krize zbog ratova ili gladi, već su to posledice angažovanja i nekih članica EU u Libiji, a i u Siriji, te se izbeglička kriza mogla očekivati.

"Ne možemo, dakle, da govorimo o iznenadnom migracijskom talasu koju bi izazvala glad ili nešto drugo, nego o talasu koji je na kraju krenuo zbog sasvim konkretnih aktivnosti evropskih država", kazao je Kalinjak.

Drugi pravni argument Slovačke protiv kvota je, prema rečima Kalinjaka, to što su kvote apsolutno neefikasne, pošto je od 160.000 izbeglica po ostalim zemljama EU za dve godine raspoređeno svega 10 odsto.

"Sistem tako ne funkcioniše iz više razloga, ne samo zbog toga što nije moguće diktirati izbeglicama gde će ostati, jer ne odlaze samo iz Slovačke i srednjeevropskih zemalja, nego i iz Luksemburga odlaze u Nemačku ili Švedsku. Već i zbog toga što je prvo potrebno zaustaviti taj tok migranata u Evropu", kazao je Kalinjak.

Slovački ministar podsetio je na doprinos Višegradske grupe zatvaranju balkanske migrantske trase, pošto su zemlje V4 na granice sa Makedonijom i Grčkom i granice Srbije sa Makedonijom i Bugarskom slale svoje policajce da pomognu lokalnoj policiji u savladavanju migracijskog talasa.

(Kurir.rs/Beta)

Foto EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: SRAMOTA! Direktor škole uzima milione! Mesečno primi 1.600.000 dinara!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track