DOSAD NEOBJAVLJENE FOTKE! BILA JE TO NAJVEĆA VOJNA EVAKUACIJA IKADA: Ali, dok su se jedni spasli, drugi su iskusili pravi užas
Foto: Profimedia

ZABORAVLJENI HEROJI

DOSAD NEOBJAVLJENE FOTKE! BILA JE TO NAJVEĆA VOJNA EVAKUACIJA IKADA: Ali, dok su se jedni spasli, drugi su iskusili pravi užas

Planeta -

Bili su to zaboravljeni heroji Dankirka, čuvene operacije Dinamo. Desetine hiljada britanskih i francuskih vojnika se žrtvovalo kako bi se izvela jedna od najrizičnijih operacija Drugog svetskog rata kada je evakuisano više od 300.000 vojnika.

foto: Profimedia

Međutim, dok su se jedni dokopali engleske obale, drugi su završili u rukama nacista.

Ovih dana u svetskim bioskopima počeo je da se prikazuje ratni spektakl "Dankirk", a tim povodom objavljene su i dosad neviđene nemačke fotografije zarobljenih savezničkih vojnika.

foto: Profimedia

Zarobljenici su ponižavani na razne načine, primoravali su ih da piju prljavu vodu i jedu pomije.

Mesta poput De Pana ostavljena su u ruševinama, na ulicama i plažama su bila napuštena vojna vozila, a pali britanski vojnici su bili osuđeni na grobove obeležene samo krstom.

foto: Profimedia

Nemački vojnici su francuske zarobljenike, među kojima su mnogi bili iz Senegala, Mauritanije i Nigera, posmatrali kao zabavu, pa su se slikali sa njima kako bi ih još više ponizili.

foto: Profimedia

Nikad objavljene slike su ugledale svetlost dana zahvaljujući istoričaru Metjuu Smaldonu.

"Sve fotografije slikali su nemački vojnici 1939/1940. i pokazuju katastrofu u Dankirku", kazao je.

foto: Profimedia

Inače, evakuacija Dankirka smatra se jednom od najvećih misija u Drugom svetskom ratu i jednim od glavnih faktora zbog koga su Saveznici nastavili sa borbom.

U pitanju je najveća vojna evakuacija u istoriji, a odvijala se između 27. maja i 4. juna 1940. godine. Oko 338.000 savezničkih vojnika na taj način je spaseno sa severa Francuske. Tokom operacije poginulo je oko 11.000 Britanaca, a još 40.000 je zarobljeno.

Kurir.rs/Dejli mejl Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 22. EPIZODA: Ovan gvozdenog srca - italijanski tek C1 Ariete

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track