BUKTI VERBALNI SUKOB IZRAELA I TURSKE Nahšon: Prošli su dani Otomanskog carstva, apsurdno da Turska drži lekcije Izraelu
Foto: Printscreen Facebook

varnice na sve strane

BUKTI VERBALNI SUKOB IZRAELA I TURSKE Nahšon: Prošli su dani Otomanskog carstva, apsurdno da Turska drži lekcije Izraelu

Planeta -

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Izraela, Imanuel Nahšon izjavio je danas da je "apsurdno da Vlada Turske koja drži pod okupacijom severni Kipar, brutalno ugnjetava kurdsku manjinu i zatvara novinare, drži lekcije Izraelu, jedinoj pravoj demokratiji u regionu".

Nahšon je ponovio ono što je rekao u utorak - da su prošli dani Otomanskog carstva. Time se nastavio rat rečima između te dve zemlje, nekadašnje bliske saveznice.

Današnja ocena Ministarstva u Jerusalimu usledila je pošto je Turska optužila Izrael za arogantne izjave jer su kritike turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na račun izraelskih bezbednosnih mera na jerusalimskom svetlištu ocenjene kao neosnovane i iskrivljene.

Izrael i Turska su prošle godine popravile diplomatske veze narušene nakon šestogodišnje krize, nastale zbog pogibije deset Turaka, propalestinskih aktivista pri upadu izraelskih komandosa na brod s pomoći pojasu Gaze 2010. godine.

Turski predsednik je danas izjavio da uklanjanje detektora za metal s jerusalimskog svetilišta nije dovoljno, iako je rekao da je to korak u dobrom pravcu, preneli su izraelski mediji i dodali da je to nastavak Erdoganovih napada na Izrael.

On je takođe upozorio da Izrael teži da izmeni islamski i istorijski karakter Jerusalima, naglasivši da je odbrana tog grada odgovornost svakog muslimana.

Erdogan je slične tvrdnje izrekao i u utorak, kada je poslanicima u Parlamentu Turske rekao da "Izrael koristi borbu protiv terorizma kao izgovor da džamiju Al-Aksa uzme iz ruku muslimana", kako su preneli izraelski mediji.

"Svako ko zna Izrael, svestan je da ograničenja kod džamije Al-Aksa nisu zbog zabrinutosti za bezbednost", rekao je tada Erdogan. Ta njegova izjava smatra se najjačom od kako je počela kriza na svetilištu posle ubistva dva izraelska policajca u napadu tri izraelska Arapina posle čega je Izrael postavio detektore za metal.

Ti detektori su juče uklonjeni, očito u nastojanju da se prevaziđe kriza.

Muslimanski lideri su međutim apelovali na vernike da se i dalje u znak protesta mole ispred svetilišta i da u njega ne ulaze dok Izrael ne ukloni i metalne ograde i kamere koje su tamo postavljene.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Printscreen Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: SRAMOTA! Direktor škole uzima milione! Mesečno primi 1.600.000 dinara!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track