PUTIN UPOZORAVA: Rusija će odgovoriti na drskost SAD posle novih sankcija
Foto: Profimedia

ČEka se trampova odluka

PUTIN UPOZORAVA: Rusija će odgovoriti na drskost SAD posle novih sankcija

Planeta -

Rusija će odgovoriti na "drskost" SAD čiji je Kongres usvojio zakon o jačanju ekonomskih sankcija Rusiji, upozorio je danas ruski predsednik Vladimir

Putin i dodao da još ostaje da se odredi kakav će biti ruski odgovor.

"Ponašamo se vrlo rezervisano, strpljivo, ali u određenom trenutku treba da odgovorimo jer je nemoguće neograničeno tolerisati drskost prema našoj zemlji", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji s finskim kolegom Saulijem Ninistom u gradu Savonlina u Finskoj.

Kongres SAD, u nameri da kazni Rusiju zbog njenog navodnog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine, usvojio je pre dva dana ubedljivom većinom zakon koji predviđa oštrije sankcije protiv Rusije.

Putin je ocenio danas da istraga koja je u toku u SAD o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore pokazuje rastuću "anti-rusku histeriju" u SAD.

"Jednostavno primećujemo rastuću anti-rusku histeriju", rekao je Putin i izrazio žaljenje što su rusko-američki odnosi "žrtvovani zbog unutrašnje politike".

Da podsetimo Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je zakon o sankcijama Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji.

To je očigledan pokušaj SAD da se iskoristi geopolitička prednost na uštrb saveznika kao bi se osigurala ekonomska prednost. Prema Putinovim rečima, to dovodi do kolapsa međunarodnih odnosa.

"Ovakva praksa je nedopustiva, uništava međunarodne odnose i međunarodno pravo. Nikada na ovo nismo pristali i nikada nećemo. Kada je reč o reakciji drugih zemalja, to zavisi od stepena njihovog suvereniteta i njihove spremnosti da brane sopstvene nacionalne interese", izjavio je ruski predsednik.

U slučaju da Senat usvoji, a predsednik Donald Tramp potpiše nove sankcije, one bi mogle da budu najveće od početka 2014. godine, kada je zbog aneksije Krima, Ukrajine i "mešanja Rusije" u izbore u SAD usvojen čitav paket mera protiv ruskih fizičkih lica i kompanija.

Kurir.rs/Beta/RT

Foto printscreen profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Putin vs novinari!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja