(VIDEO) FATALNA JAMA SA BLAGOM: Kopali su je mnogi, neke je koštala života, a niko ne zna šta je na njenom dnu
Foto: Wikimedia Commnos

pohlepa

(VIDEO) FATALNA JAMA SA BLAGOM: Kopali su je mnogi, neke je koštala života, a niko ne zna šta je na njenom dnu

Planeta -

Iz daljine, Oak Ajland, koje se nalazi na južnoj obali Nove Škotske u Kanadi izgleda kao samo još jedno ostrvo. Smešteno na oko 200 metara od obale, pokriveno je drvećem, nalazi se na 11 metara nadmorske visine i ima površinu od najviše 140 hektara.

Međutim, ovo malo ostrvo je poprište jedne od najvećih potraga za blagom u istoriji. Mnogi su privučeni na ostrvo u potrazi za otkrivanjem bogatstva, a grupa ljudi je izgubila svoj život u tok potrazi mada do danas nije bilo ikakve informacije o blagu otkriveno sa ostrva Oak.

Lov na bogatstvo Oak Ajlanda počeo je 1795. godine, kada je 18-godišnji Danjiel Mekginis video svetla koje su dolazila sa ostrva. Iz radoznalosti, otišao je u potragu i otkrio zaravan na jugoistočnom kraju ostrva na kome je otkrio tragove iskopavanja.

Sa prijateljima Džonom Smitom i Entonijem Vonom onse vratio na taj prostor i započeo iskopavanje. Nekoliko stopa ispod površine, otkrili su drvene ploče a na svakih tri metra koje su iskopali, pronašli su sloj drvenih greda. Nakon iskopavanja do trideset metara ispod površine odustali su.

Osam godina kasnije, kompanija Onslou je pokušala da dođe do navodnog blaga, za koje se pretpostavljalo da je skriveno u osnovi jame. Oni su iskopali dodatnih 18 metara, i došli do 27 metara. Kao i Mekinis i njegovi prijatelji, kompanija je takođe naalazila sloj trupaca na svakia tri metra. Negde na oko 30 metara dubine otkrili su natpsi koji su preveli kao: "na četrdeset metara se nalazi dva miliona funti".

Godine 1849. pokušano je još jedno iskopavanje. Kompanija Turo, koju su formirali investitori, vratila se na mesto kako bi pokušala da otkrije blago. Uspešno su ponovo iskopali jamu do 32 metra kada se jama ponovo poplavila.

1861. godine kompanija koja se zove Asocijacija ostrva Oak pokušala je još jedano iskopavanje. Prilikom njihovog pokušaja, dno rupe se srušilo. Tada se desila i prva nesreća u kojoj je poginuo jedan radnik.

Iskopavanja su nastavljena početkom 1900-ih. 1931. godine, bager Villiama Čapela je otkrio sidro u rupi. Godine 1928. Džilbert Heden, vlasnik čeličane, saznao je za ostrvo i postao je fasciniran njime. Nakon mnogo istraživanja, verovao je da je pronašao vezu između ostrva Oak i gusarskog kapetana Kida. Heden je na kraju kupio jugoistočni kraj ostrva i počeo je da kopa 1935. godine, iako su njegovi napori bili neuspešni.

1960. godine, porodica Restal započela je iskopavanja, što je dovelo do smrti četiri muškarca. Robert Danfild je zakupio ostrvo 1965. godine, koristeći kran od 70 tona za kopanje jame do dubine od 42 metra i širine 30 metara.

1967. godine ostravo je kupla firma Triton Alajans, i dospela do dobile do 72 metra dubine. Fotoaparati su spušteni u jamu, a neki su verovali da su na snimcima prikazani i ljudski ostaci, mada su slike bile mutne.

Do danas blago nikada nije nađeno, i nije čak ni jasno šta sadrži. Pretpostavljeno je da sadrži: piratsko blago, pomorsko blago, dragulje Marije Antoanete, rukopise Šekspira, blago templara. Neke teorije o bogatstvu govore o potopljenom vikinškom brodu.

Kurir.rs/Ancient Origins

Foto: Wikimedia Commons

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja