(VIDEO) VELIKA TRAMPOVA POBEDA: Američki obaveštajci otkrili šokantne podatke - hakovanje mejlova napakovano Rusima, evo ko ih je ukrao!
Foto: Profimedia

Skinuo ljagu s imena

(VIDEO) VELIKA TRAMPOVA POBEDA: Američki obaveštajci otkrili šokantne podatke - hakovanje mejlova napakovano Rusima, evo ko ih je ukrao!

Planeta -

Insajder NSA je otkrio da je za curenje mejlovi DNC-a odgovoran neko iz Demokratske partije, a ne hakeri.

Prema rečima NSA agenta Bila Binija, mejlovi DNC-a su suviše brzo prebačeni da bi to bio posao hakera.

Forenzička istraživanja “ruskog hakovanja“ kompjutera Demokratskog nacionalnog komiteta prošle godine otkrivaju da je 5. jula 2016. godine podatke objavila (a nisu hakovani) osoba koja je imala fizički pristup kompjuterima DNC-a, a zatim ih je falsifikovala kako bi inkriminisala Rusiju.

Posle ispitivanja metapodataka “Gucifer 2.0“ upada u server DNC-a 5, jula 2016. godine, nezavisni sajber istražitelji su zaključili da je insajder kopirao podatke DNC-a na spoljni uređaj za skladištenje podataka, i da su onda ubačeni “znakovi“ koji ukazuju na to da je to bila Rusija.

Ključno iz nalaza nezavisnih forenzičkih istraživanja je zaključak da su podaci DNC-a kopirani na uređaj za skladištenje podataka brzinom koja daleko prevazilazi internetsku sposobnost za daljinsko hakovanje. Od jednake je važnosti i to da forenzičari pokazuju da su kopiranje i falsifikovanje obavljeni na istočnoj obali SAD-a. Do sada su mejnstrim mediji ignorisali nalaze ovih nezavisnih studija.

Nezavisni analitičar Skip Folden, penzionisani program menadžer IBM-a za informacione tehnologije SAD-a, koji je pregledao nedavne forenzičke nalaze, je koautor ovog memoranduma. On je izradio detaljniji tehnički izveštaj i poslao ga u kancelarije Specijalnog branioca i državnog tužioca. Član VIPS-a, Vilijam Bini, bivši tehnički direktor Agencije za nacionalnu bezbednost, i drugi pripadnici NSA u VIPS-u potvrđuju profesionalizam nezavisnih forenzičkih otkrića.

Nedavne forenzičke studije popunjavaju ključnu prazninu. Ostaje misterija zašto je FBI zanemario da obavi bilo kakvu nezavisnu forenzičku istragu originalnog materijala “Gucifer 2.0“ – kao i nedostatak ikakvog znaka da su “izabrani analitičari“ iz FBI-a, CIA-e, i NSA-e, koji su napisali “Procenu obaveštajne zajednice“ od 6. januara 2017. godine, dali ikakvu posebnu pažnju forenzici.

Napomena: Bilo je toliko konfliktnih optužbi o hakovanju da želimo da razjasnimo primarni fokus ovog memoranduma. Mi se fokusiramo posebno na navodno Guciferovo 2.0 “hakovanje“ servera DNC-a 5. jula 2016. godine. U ranijim VIPS memorandumima smo govorili o nedostaku ikakvih dokaza koji povezuju navodna hakovanja Gucifera 2.0 i Vikiliks, i tražili smo posebno od predsednika Obame da otkrije bilo kakve dokaze da je Vikiliks dobio podatke DNC-a od Rusa.

Obraćajući pažnju na ovu tačku na svojoj poslednjoj konferenciji za novinare (18. januara), on je “zaključke obaveštajne zajednice“ opisao kao “neosnovane,“ iako je procena obaveštajne zajednice od 6. januara istakla “veliku uverenost“ u to da je ruska obavešajna služba “prenela materijal o DNC-u Vikiliksu.“

Obamin pristup nije bio iznenađenje za nas. Nama je odavno jasno da je razlog zbog kog SAD nema dovoljno dokaza o transferu “ruskog hakovanja“ Vikiliksu taj što nije bilo takvog transfera. Uglavnom na osnovu kumulativno jedinstvenom tehničkom iskustvu naših bivših NSA kolega, već skoro godinu dana možemo da kažemo da su podaci DNC-a došli do Vikiliksa putem kopiranja/curenja od strane insajdera DNC-a (ali gotovo sigurno nije u pitanju ista osoba koja je kopirala podatke DNC-a 5. jula 2016. godine).

Iz dostupnih informacija zaključujemo da je isti insajderski DNC proces kopiranja/curenja korišćen dva različita puta, od strane dva različita entiteta, za dve različite svrhe:

1. insajdersko curenje Vikiliksu pre nego što je Džulijan Asanž najavio 12. juna 2017. godine da je imao dokumente DNC-a i da je planirao da ih objavi (što je i učinio 22. jula) – pretpostavljeno je da je cilj bio da izloži jaku pristrasnost DNC-a prema kandidaturi Klintonove

2. zasebno curenje 5. jula 2016. godine, kako bi se preventivno kompromitovalo bilo šta što bi Vikiliks kasnije mogao da objavi tako što će “pokazati“ da je to došlo iz “ruskog hakovanja.“

Kao što je navedeno ranije, nezavisni forenzički rad koji je upravo završen je fokusiran na kopiranje podataka (ne hakovanje) od strane osobe iz senke pod imenom “Gucifer 2.0.“ Forenzika pokazuje ono što izgleda kao da je bio očajnički trud da se “okrive Rusi“ za objavljivanje veoma neprijatnih mejlova DNC-a tri dana pre Demokratske konvencije prošlog jula. S obzirom na to da je sadržaj mejlova DNC-a ukazivao na pro-Klinton pristrasnost, njena kampanja je videla neverovatnu potrebu da se skrene pažnja sa sadržaja na poreklo – odnosno, ko je “hakovao“ te mejlove DNC-a? Kampanju su sa entuzijazmom podržavali poslušni “mejnstrim“ mediji.

“Rusi“ su bili idealni krivci. I pošto je šef Vikiliksa, Džulijan Asanž, 12. juna 2016. godine objavio “Imamo mejlove vezane za Hilari Klinton koji čekaju da budu objavljeni,“ njena kampanja je imala više od mesec dana da ubaci svoje “forenzičke činjenice“ i napumpa medije da svale krivicu na “rusko mešanje.“ Šef PR-a gospođe Klinton, Dženifer Palmieri, objasnila je kako je ona koristila kola za golf da bi napravila krug na konvenciji. Napisala je da je njena “misija bila da se štampa fokusira na nešto na što čak i mi smatramo da je teško obraditi: mogućnost da Rusija nije samo hakovala i ukrala mejlove od DNC-a, već da je to učinila da pomogne Donaldu Trampu i našteti Hilari Klinton.“

Nezavisni sajber istražitelji su sada završili forenzički posao koji procena obaveštajnih službi nije učinila. Čudno, “izabrani“ obaveštajni analitičari su se zadovoljili “procenom“ ovoga i “procenom“ onoga. Za razliku od toga, istražitelji su kopali duboko i došli do dokazivih dokaza iz metapodataka pronađenih u zapisniku o navodnom ruskom hakovanju.

Oni su otkrili da navodno “hakovanje“ DNC-a od strane Gucifera 2.0 nije bilo hakovanje, ni od strane Rusiji niti bilo koga drugog. Umesto toga, to potiče iz kopije (sa spoljeng uređaja za skladišetnje) od insajdera. Podacu su procureli nakon što su falsifikovani kako bi ukazivali na Rusiju. Ne znamo ko je ili šta je Gucifer 2.0. Možda želite da pitate FBI.

12. jun 2016. godine: Asanž najavljuje da će Vikiliks objaviti “mejlove vezano za Hilari Klinton.“

13. jun 2016. godine: Izvođač DNC-a, Kraudstrajk (Crowdstrike) (sa sumnjivim profesionalnim zapisima i višestrukim sukobima interesa) objavljuje da je na DNC serveru pronađen virus i tvrdi da postoje dokazi da su ga postavili Rusi.

14. jun 2016. godine: Istog dana, “Gucifer 2.0“ potvrđuje izjavu DNC-a; priznaje odgovornost za “hakovanje;“ tvrdi da je izvor Vikiliksa i objavljuje dokument za koji forenzički nalazi pokazuju da je sintetički uprljan “ruskim otiscima prstiju.“

Ne mislimo da je vremenski period 12. i 15. juna bio čista slučajnost. Umesto toga, to ukazuje na početak preventivnog poteza za povezivanje Rusije sa bilo čim što bi VikiLiks možda mogao da objavi i da “pokaže“ da je to došlo iz ruskog hakovanja.

5. jul 2016. godine: Predveče, po istočnom letnjem vremenu, neko ko radi u vremenskoj zoni istočnog letnjeg vremena sa kompjuterom direktno povzanim sa DNC serverom ili lokalnom mrežom DNC-a, kopirao je 1.976 megabajta podataka za 87 sekundi na spoljni uređaj za skladištenje podataka. Ta brzina je mnogo brža nego što je to fizički moguće sa hakovanjem.

Tako da ispada da navodno “hakovanje“ DNC-a od strane Gucifera 2.0 (samoproklamovanog izvora VikiLiks-a) nije bilo hakovanje od strane Rusije niti bilo koga drugog, već da je to pre bila kopija DNC podataka na spoljnom uređaju za skladištenje podataka. Štaviše, forenzika sprovedena na metapodacima otkriva da je postojalo sintetičko umetanje , korišćenjem ruskog šablona, sa jasnim ciljem pripisivanja ovih podataka “ruskom hakovanju.“ To se sve obavilo u vremenskoj zoni Istočne obale.

U svom intervjuu za NBC sa Megan Keli, Putin je izgledao prilično voljan da se pozabavi pitanjima koja se tiču vrste sajber alata koji su otkriveni u objavama “Vault 7,“ samo da bi ukazao na to da je upoznat sa njima. Putin je istakao da današnja tehnologija omogućava da se hakovanje “zamaskira i kamuflira do te mere da niko ne može da shvati poreklo hakovanja“.. I obratno, moguće je smestiti bilo kom entitetu ili bilo kom pojedincu tako da svi misle da je ta osoba pravi izvor napada.“

“Hakeri mogu biti svuda,“ rekao je on. “Možda postoje hakeri u SAD koji vrlo vešto i profesionalno prenose novac u Rusiju. Možete li da zamislite takav scenario?… Ja mogu.“

Konačni zaključak: Tokom proteklih decenija, duh naše obaveštajne profesije je narušen u javnosti to te mere da se slobodna analiza smatra gotovo nemogućom. Stoga mi dodajemo ovo poricanje, koje se odnosi na sve ono što mi u VIPS-u kažemo i radimo: Mi nemamo politički cilj, naša jedina svrha je da širimo istinu i, kada je potrebno, da od naših bivših obaveštajnih kolega zatražimo da preuzmu odgovornost.

(Kurir.rs/Zerohedge.com)

(Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Otkrivamo! Da li će se opozicija u Srbiji konačno ujediniti?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track