(VIDEO) ŠOK PRIZNAJE IRAČKOG OFICIRA IZ MOSULA: Postali smo isti kao islamisti, ubijamo sve živo!
Foto: Reuters 23.7.2017

jezivo

(VIDEO) ŠOK PRIZNAJE IRAČKOG OFICIRA IZ MOSULA: Postali smo isti kao islamisti, ubijamo sve živo!

Planeta -

Bitka za Mosul, pogotovo njena završna faza, odnela je ogroman broj žrtava - kako onih terorista Islamske države i iračkih vojnika, tako i civila. A kad je grad proglašen oslobođenim, vojska je navodno dobila brutalnu zapovest da ubije sve preživele koji se nisu predali.

Tako svedoči kapetan iračke vojske za stranicu Midl Ist Aj: "Mnogi civili su među leševima. Pošto je grad oslobođen, izdana je zapovest da ubijemo sve što se kreće." On je želeo da ostane anoniman naglasio je da smatra komandu pogrešnom, ali je morao da izvrši: "To nije bilo ispravno da uradimo. Većina boraca Islamske države se predala. Predali su se, a mi smo ih samo ubili."

"Pobili smo ih sve. ID, muškarce, žene, decu. Ubili smo sve", rekao je tiho drugi irački vojnik, gledajući tiho iz svoje sobe na pustoš ruševina koje se spuštaju sve do obale Tigra. Stotine leševa, često raskomadanih, napola su zakopene u kršu u koji je pretvoren ovaj deo Starog grada. Najuočljivije su noge koje često izviruju iz krša. Miris raspadanja, piše dopisnik MEE, nesnosan je na temperaturi koja dostiže 50C.

Čini se kako iračke vlasti žele što brže da prikriju ove tragove smrti. Zadnjih nedelju dana, oklopljeni buldožeri kotrljaju se preko razorenih kuća i melju nebrojene leševe pod njima, ali delovi raspadajućih tela se kojii dalje vide i dalje izviru, ističući se smeđe-crvenim sjajem među sivim ruševinama.

Kapetan odbacuje tvrdnju da se militanti ID nisu zarobljavali zbog toga što su irački zatvori prepuni: "To nije istina, imamo više nego dovoljno zatvora, ali ne tretiramo zatvorenike kao pre. Ranije u ovom ratu, zarobljavali smo mnogo (pripadnika) IDi vodili ih obaveštajnim službama. Sada ih zarobljavamo jako malo.

Snimak koji je prošlog ponedjeljka osvanuo na društvenim mrežama prikazuje irački helikopter kako otvara vatru na očajnike koji pokušavaju pobeći iz Starog grada plivajući preko reke. Snimak prati vesela, slavljenička muzička podloga.

Irački vojnici su, očigledno otupeli na smrt oko njih, zbog dugog i krvavog sukoba sa ID. Neki pretražuju ruševine i leševe u potrazi za ikakvim vrednim plenom, štiteći lica maramama od nepodnošljivog smrada.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track