SEVERNA KOREJA OPET PUCA: Iznenada ispalili balističku raketu prema Japanu
Foto: Reuters

nova provokacija

SEVERNA KOREJA OPET PUCA: Iznenada ispalili balističku raketu prema Japanu

Planeta -

Severna Koreja ispalila je raketu balističku raketu koja je letela oko 45 minuta iznad Japanskog mora, potvrdio je generalni sekretar japanskog kabineta ministara Josihide Suga.

Suga je dodao da nema podataka o šteti a da je moguće da je raketa pala u isključivu ekonomsku zonu Japana.

„To je očigledno narušavanje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Nastavljaju se provokacije koje su nedopustive. Severnoj Koreji saopštavamo da odlučno protestujemo i najoštrije osuđujemo njen potez", rekao je Suga u izjavi televiizjskom kanalu NHK.

Japan je pozvao Kinu i Rusiju da izvrše dodatni pritisak na Severnu Koreju povodom nove raketne probe, izjavio je generalni sekretar japanskog kabineta ministara Josihide Suga.

„Nameravamo da pojačamo pritisak na Severnu Koreju, insistirajući na dodatnoj ulozi ne samo našoj, američkoj i južnokorejskoj, nego i kineskoj i ruskoj“, izjavio je Suga.

Ministarstvo odbrane Japana saopštilo je ranije da je Severna Koreja izvela novo lansiranje rakete. Pentagon je saopštio da je moguće da je reč o balističkoj raketi, preneo je Rojters.

Vojska Južne Koreje potvrdila je da je raketa lansirana iz Severne Koreje, iz oblasti provincije Čagando.

„Danas u 23 sata i 41 minut (16 sati i 41 minut po srednjoevropskom vremenu) Severna Koreja je u provinciji Čagando lansirala, kako se pretpostavlja, balističku raketu u pravcu Japanskog mora“, naveo je Generalštab Južne Koreje.

Vlada Japana sazvala je hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. I predsednik Južne Koreje pozvao je članove Saveta za nacionalnu bezbednost na hitan sastanak.

Televizijski kanal NHK saopštio je, pozivajući se na izjave iz vlasti, da je moguće da je raketa pala u oblast isključive ekonomske zone Japana.

Prema saopštenju agencije Kjodo, za sada nije jasno o kakvom je tipu rakete reč.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja