ŠPANSKI PREMIJER: Nećemo dozvoliti referendum u Kataloniji
Foto: Reuters, Marijano Rahoj

TENZIJE

ŠPANSKI PREMIJER: Nećemo dozvoliti referendum u Kataloniji

Planeta -

Španska vlada je podnela žalbu Ustavnom sudu Španije u nameri da blokira zakon usvojen u parlamentu Katalonije koji omogućava tom regionu da proglasi nezavisnost u roku od 48 sati ako birači izglasaju odvajanje na referendumu 1. oktobra.

To je poslednji u nizu poteza centralne vlade u Madridu u nastojanju da spreči održavanje referenduma koji smatra nelegalnim.

Objavljujući podnošenje žalbe, španski premijer Marijano Rahoj danas je ponovio da neće dozvoliti održavanje referenduma i pozvao katalonske vlasti da imaju "malo mere i zdravog razuma", preneo je Frans pres.

"Katalonsko društvo mora biti zaštićeno od radikalnog i rušilačkog projekta koji im se silom nameće. Neće biti referenduma 1. oktobra, to je protivustavno i protivzakonito", rekao je Rahoj na konferenciji za novinare u Madridu.

Rahoj je dodao da bi referendum izazvao samo "frustracije, napetosti i podele" kao i da je potrebno "malo mere, umerenosti i zdravog razuma".

Katalonija i Španija su godinama u zavadi zbog namera vlade Katalonije, sa sedištem u Barseloni, da održi referendum o nezavisnosti. Španska vlada pokušala je do sada da blokira pred Ustavnim sudom svaki potez koji je Katalonija preduzela na putu ka nezavisnosti, i uspela je da zaustavi većinu tih koraka.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Otkrivamo! Da li će se opozicija u Srbiji konačno ujediniti?

Kurir.rs/Beta

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track